Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duizenden participanten in 25 jaar tijd

"Henkjan de Blaauw, Ecolonie: "Hard werken om met elkaar het verschil te maken"

De Nieuwe Band sprak met Henkjan de Blaauw, sinds 16 jaar bewoner op de woon- en werkgemeenschap Ecolonie en één van de 26 bewoners. Ecolonie is gevestigd in de lage Vogezen in Frankrijk en is coöperatielid van De Nieuwe Band.

Wat drijft jullie?
"Teveel om in dit verband op te noemen. We hebben een brede visie die gericht is op het ontwikkelen van een veelzijdige levenshouding. We zijn als kern een Nederlandse gemeenschap, maar er komen de laatste jaren vrijwilligers uit de hele wereld, zo'n 150 tot 200 per jaar. Wij noemen ze participanten en ze zijn hier gemiddeld drie weken. Duizenden participanten hebben er hier in 25 jaar hun handen uit de mouwen gestoken en alleen daardoor al is het een uniek project!"


Henkjan de Blaauw in de winkel van Ecolonie, La Vie Verte.

"Ecolonie is van niemand, we zijn een vereniging. Onze gemeenschap bestaat uit zo'n 26 volwassenen en 4 kinderen. Ecolonie heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt, te vergelijken met die van een mens zeggen we wel vaak. Van zwangerschap (de eerste 9 jaar) tot wat het nu is. We noemen deze fase de jong volwassenheid, want onze identiteit wordt steeds zichtbaarder. Ging het de eerste 20 jaar vooral om bestaansrecht op te bouwen, de laatste jaren wordt steeds duidelijker dat we een werkplaats zijn geworden voor ambachtelijke vaardigheden. Wij hebben dat EcoZeN College genoemd."



"Onze gevarieerde terreinen bestaan uit tuinen, weilanden, bossen en meren, in totaal 40 hectare. We kennen op dit moment maar liefst tweeëntwintig projecten! Om een paar te noemen: groente- en kruidentuinen, kaasmakerij, geitenhouderij, bakkerij, bijenteelt, paddenstoelenteelt, gastenverblijf en de winkel. Bewoners en participanten zijn verdeeld over die projecten. Niemand krijgt een salaris, maar wel zak- en kleedgeld als je hier langer bent."

"De dynamiek is uniek, mede omdat steeds meer jonge mensen zich tot ons project aangetrokken voelen. We willen deze plek dienstbaar laten zijn aan hun ontwikkeling zodat zij zelf na een aantal jaren soortgelijke initiatieven kunnen ontplooien. Volgens ons kan dit één van de antwoorden zijn op de hoge jeugdwerkloosheid in Europa. Na 25 jaar zijn we daardoor nog steeds een experiment, maar met bestaansrecht. En deze manier van werken willen we graag zo houden. Per jaar ontvangen we ongeveer 2800 gasten die hier gemiddeld zes nachten verblijven."



Hoe gaat het?
"De drijfveren zijn sterk. Hard werken met elkaar, om zoals we dat zeggen 'het verschil te maken'. We zijn van mening dat we als mensheid onze houding moeten veranderen en dat proberen we hier met elkaar te doen. Een soort homeopathisch middel tegen al het individualisme. Voor ons is een ecologische levenswijze meer dan biologisch voedsel produceren of eten. Die geïntegreerde aanpak vinden we misschien alleen terug bij de biologisch-dynamische levenswijze, terwijl wij dat etiket niet dragen. Het verontrust ons dat de biologische sector in toenemende mate, de pioniers niet te na gesproken, te weinig aandacht heeft voor een totaalvisie waar ook aandacht is voor bijvoorbeeld rechtvaardige sociale verhoudingen."

Hoe past De Nieuwe Band bij jullie?

"Naadloos. Al 23 jaar halen we onze droogwaren bij de Nieuwe Band. Vanuit principiële redenen, maar ook omdat de prijzen van de producten van De Nieuwe Band laag zijn in verhouding tot hier in Frankrijk. Principieel, omdat we als vereniging de coöperatiegedachte hoog in het vaandel hebben staan. Het past bij onze totaalvisie. Vervoerskosten hebben we nauwelijks omdat we het halen van de producten altijd combineren met andere boodschappen in Nederland. Sinds kort zijn we lid van de coöperatie, en we zijn trots om bij zo'n organisatie, die trouw blijft aan haar beginselen, te mogen horen. Temeer omdat er veel van die beginselen in deze tijd worden verkwanseld en dat komt de mensheid duur te staan. Dat lijken grote woorden, maar je ziet voorzichtig de tegenbeweging ontstaan."



Wat ga je dit jaar veranderen?
"Tot vorig jaar hadden wij een klein campingwinkeltje. Vorig jaar hebben we op ons terrein een grotere winkel gemaakt. Die verandering hebben we dus juist achter de rug. We zijn nu bezig om onze geitenstal en kaasmakerij uit te breiden, zodat we toe kunnen groeien naar het houden van 140 geiten. Samen met de COOP in Frankrijk gaan we geitenpanir maken. Heel spannend allemaal."

Voor meer informatie: www.ecolonie.eu en www.denieuweband.nl
Publicatiedatum: