Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jarrod Englefield (Nieuw-Zeeland):

"Met conventionele wijnbouw heb je meer zekerheid"

Tholen - Waar de vraag naar van biologische wijn groeit, moet de aanbodzijde meegroeien om de markt in balans te houden. Tijdens de voorjaarsproeverij (13 april) van Coenecoop vertelden verschillende wijnboeren van over de hele wereld over hun productie en de motivatie om in de bio-wijn te stappen. Veel boeren werken biologisch, maar laten zich niet certificeren om in noodgevallen toch gewasbeschermingsmiddelen te kunnen inzetten.


Jarrod Englefield, Misty Cove: "De overstap naar biologische wijnbouw is enorm."

Het Nieuw-Zeelandse wijnhuis Misty Cove stapte in 2007 in de biologische teelt. "Het was de vraag uit Nederland waardoor we in de bio-wijn gestapt zijn", vertelt Jarrod Englefield van het Nieuw-Zeelandse wijnhuis. Acht jaar geleden bracht Misty Cove de eerste biologische wijn op de markt. Een Sauvignon Blanc, waarvoor een areaal van 13 hectare van de wijngaard is gereserveerd. Daarnaast heeft het bedrijf 32 hectare conventionele wijngaard.

Grote overstap

"De overstap naar biologische wijnbouw is enorm", vervolgt Jarrod. Volgens de wijnmaker zijn er veel bedrijven die biologisch werken, maar zich niet laten certificeren. "Met een certificaat veranderen de regels voor spuiten." De wijngaard van Misty Cove werd al eens getroffen door meeldauw wat de oogst met 30% verlaagde. "Met conventionele teelt heb je meer zekerheid."


Daniel Bideau produceert jaarlijks 280.000 flessen wijn.

Belangrijkste afzetmarkten voor de Nieuw-Zeelandse wijnen zijn, naast Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Belgiƫ, Rusland en Frankrijk. "Dat we toegang kregen tot de Franse markt was echt een mijlpaal", sluit Jarrod af.

Terra Vitis

Daniel Bideau is een Franse wijnboer met een totaal areaal van rond de 70 hectare, daarvan is 10 hectare ingeruimd voor de biologische teelt en nog eens 27 hectare voor Terra Vitis. Onder het label Domaine de Vieux Chai brengt hij jaarlijks 280.000 flessen naar de markt. De wijnen van Daniel zijn vooral populair aan de Amerikaanse oostkust, daar ligt de belangrijkste markt voor de wijnboer. Daarnaast zijn Japan en Europa belangrijke afzetmarkten.



Terra Vitis is een teeltwijze die een stap verder gaat dan biologisch en schrijft ook regels voor over onder andere arbeidsomstandigheden en recycling van afval, maar, in noodgevallen, gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen toestaat. "Biologisch gaat alleen over de teelt", vertelt Fanny Molinie-Boyer van het Franse wijnhuis Chateau BeauBois. "Terra Vitis gaat ook over de bedrijfsstructuur. We moeten bijvoorbeeld kunnen aantonen dat de olie uit tractoren gerecycled wordt."


De helft van de wijnen van Chateau BeauBois wordt afgezet in Frankijk, vertelt Fanny Molinie-Boyer.

Franse bio-wijn

Chateau BeauBois heeft een areaal van 50 hectare, waarvan 10 hectare biologische wijnbouw. Jaarlijks produceert het wijnhuis zo'n 300.000 flessen. Ongeveer de helft van de productie wordt op de binnenlandse, Franse markt afgezet via slijterijen, horeca en Bio c'bon, een biologische supermarkt. De andere helft is bestemd voor export. Nederland is goed voor ongeveer vier tot vijf procent van de export.

Tijdens de wijnproeverij op 13 april presenteerden onder andere deze drie wijnboeren hun wijnen op het landgoed Colonjes in Groesbeek. Tijdens de proeverij werden 150 wijnen geproefd. Richard van der Linden van Coenecoop Wine Traders vertelde dat de vraag naar biologische wijnen in Nederland in de afgelopen jaren gestaag groeit.

Voor meer informatie:

Richard van der Linden
Coenecoop Wine Traders
Exportweg 10
2742 RC Waddinxveen
T 0180 635123
F 0180 635140
vanderlinden@coenecoop.com
www.coenecoop.com