Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard van der Linden, Coenecoop:

"Vraag naar bio-wijn groeit gestaag"

Tholen - Bio-wijnen staan steeds meer in de belangstelling en de vraag naar deze wijnen stijgt. Richard van der Linden vertelde over de ontwikkeling in de sector en de uitdagingen voor de bio-wijnboeren tijdens de Coenecoop voorjaarsproeverij (maandag 13 april in Groesbeek). "We zijn ongeveer tien jaar geleden begonnen met de biologische wijnen en we zien de vraag steeds meer toenemen", schetst Richard de ontwikkeling.

Midden jaren '70 werd een Oostenrijkse wijnboer (Weingut Diwald) die overstapte op een biologische werkwijze verguisd en buitengesloten van het dorpsleven, tegenwoordig is dat wel anders en worden biologische producten steeds meer gewaardeerd. Hiermee illustreert Richard de veranderde perceptie over biologisch boeren.


Richard van der Linden (midden) in gesprek over de wijnen tijdens de voorjaarsproeverij.

Speciaalzaken en supermarkten

"In het begin waren het vooral natuurwinkels die de bio-wijnen afnamen", vertelt Richard. "Nu zijn ook wijnwinkels en horeca geïnteresseerd in biologische wijnen, meestal omdat ze zien dat er een vraag is naar deze producten." Daarnaast zijn de biologische wijnen ook te vinden in de schappen van biologische supermarkten als Marqt en Ekoplaza.


Biologische wijnen zijn bezit met een opmars.

Het verschil met conventionele wijnen zit voornamelijk in werkwijze in de wijngaarden, de gebruikte druivenrassen zijn hetzelfde. De conventionele wijnboer gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen om het gras tussen de ranken te verwijderen, een biologische laat het staan en houdt het kort of ploegt tussen de ranken door. De rijen tussen de wijngaarden wordt gemiddeld 1x per twee jaar ingezaaid met onder andere klaver wat zorgt voor voldoende stikstof in de bodem.


Tijdens de voorjaarsproeverij konden bezoekers 150 verschillende wijnen proeven.

Uitdagingen voor de sector

Coenecoop heeft een assortiment van ruim 500 wijnen met verschillende labels: biologisch, Terra Vitis, Demeter, Fairtrade en fair for life. Biologisch heeft vooral betrekking op de teelt, Terra Vitis kijkt ook naar andere aspecten binnen de organisatie en Demeter is een keurmerk voor bio-dynamische bedrijven. "Voor de wijnen van buiten Europa kijken we, naast dat een bedrijf biologisch werkt, ook naar het grotere plaatje. Bijvoorbeeld hoe een wijnboer omgaat met het personeel. We willen een duurzame relatie opbouwen met onze leveranciers", voegt Richard toe.


Biologische wijnen uit Zuid-Afrika met daarachter de wijngaard van de Nederlandse wijnboerderij Colonjes.

Naast import van over de hele wereld, exporteert Coencoop een klein volume naar onder andere België, Duitsland en Zweden. "Daarbij letten we wel op dat als onze leverancier al naar die landen exporteert, we hen niet in de weg zitten."

De groeiende vraag naar biologische wijnen brengt een risico met zich mee. "We moeten wel blijven streven naar gezonde groei in areaal en vraag." Op teeltgebied zijn er ook uitdagingen. Het wisselende weer maakt de teelt lastiger en wijngaarden zijn gevoelig voor ziektes. "Het is een uitdaging om voor nieuwe ziektes biologische oplossingen te vinden, daarnaast kan de Europese wetgeving ook gemoderniseerd worden."

Voor meer informatie:

Richard van der Linden
Coenecoop Wine Traders
Exportweg 10
2742 RC Waddinxveen
T 0180 635123
F 0180 635140
vanderlinden@coenecoop.com
www.coenecoop.com