Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Echte commitment ontbreekt bij veel leden"

Voedselcollectief Eindhoven stopt

Tholen - Het Voedselcollectief Eindhoven gaat stoppen. Initiatiefnemer Bart Kraaijvanger van Klein Gemaakt geeft aan dat de vrijwilligers van het niet-commerciële initiatief niet de adem hebben om het nog verder uit te bouwen. "Ik ben hier al 1,5 jaar op vrijwillige basis mee bezig en pasgeleden kwam het besef dat ik het op deze manier niet voort kan zetten. De afgelopen tijd hebben we naar samenwerkingspartners gezocht, waarmee we de waarde van ons collectief in stand konden houden. Commerciële partijen zouden genoodzaakt zijn om te sleutelen aan een aantal belangrijke basiswaarden van het collectief en dat wilde de stichting absoluut niet."
 

Rechtsonder Bart Kraaijvanger.

Na een voorbereidingsperiode van een aantal maanden ging het collectief in augustus 2014 echt van start. Toen waren er 680 leden en op dit moment zijn dat er 850. "De echte commitment ontbreekt bij veel leden. Iedereen is super enthousiast, maar het valt ons tegen hoeveel leden er ook daadwerkelijk regelmatig een bestelling plaatsen. Een te kleine groep mensen moet teveel werk verrichten en dit heeft relatief hoge logistieke kosten tot gevolg. Daardoor zijn wij genoodzaakt om een hogere marge te hanteren dan wij zouden willen."
 
Voorop staat voor Bart dat hij en de andere vrijwilligers trots zijn op wat ze bereikt hebben. "We hebben een grote groep mensen gemobiliseerd en ons nieuwe voedselmodel heeft zelfs in de landelijke media aandacht gekregen. Het is pionieren, met vallen en opstaan. En ik ben er van overtuigd dat een model als dit wel toekomst heeft, ik weet dan ook zeker dat het navolging zal krijgen"
 
De klanten tonen volgens Bart begrip voor het besluit. "Ze vinden het uiteraard jammer, maar begrijpen waarom we hiertoe genoodzaakt zijn. Het commitment is simpelweg te laag en zonder financiële middelen moeten we realistisch zijn."
 
Bart stelt zich nu open voor een 'betaalde uitdaging', het liefst binnen de (food)retail. Hij heeft na zijn universitaire bedrijfskundige studie onder meer ervaring opgedaan bij reguliere en biologische retailers. "Ik ben hier de afgelopen anderhalf jaar met volle overtuiging, maar zonder inkomen, non-stop mee bezig geweest. Daarom ga ik eerst eens even rustig bekomen van deze hectische maar mooie periode, om vervolgens te zien wat er weer op mijn pad komt!"

Voor meer informatie:

Bart Kraaijvanger, 06 81680028, LinkedIn,
www.kleingemaakt.nl