Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFOAM roept nogmaals op tot GGO-verbod

EU-lidstaten hebben vanaf morgen (2 april 2015) het recht om GGO-teelt op hun grondgebied te verbieden. Naar aanleiding daarvan biedt IFOAM EU een overzicht van de bestaande nationale 'coëxistentie-maatregelen' die gericht zijn op het voorkomen van besmetting door GGO.

Eric Gall, IFOAM EU Policy Manager, zegt: "Uit onze juridische analyse blijkt dat het verbieden van GGO's de meest effectieve manier is om GGO-besmetting te voorkomen en extra kosten voor de voedingsindustrie, de overheid en de biologische sector te vermijden. Zogenaamde 'coëxistentie-maatregelen' zijn duur, moeilijk te ontwerpen en uit te voeren en niet voldoende voor de preventie van verontreiniging. De biologische voeding- en landbouwsector doet daarom een beroep op alle lidstaten om de teelt van GGO's op hun grondgebied te verbieden."

Het nieuwe IFOAM EU-rapport toont aan dat zelfs de lidstaten met de meest ontwikkelde 'coëxistentie-maatregelen' er in de meeste gevallen uiteindelijk voor kozen om GGO-teelt geheel te verbieden. In andere landen zijn de maatregelen duidelijk onvoldoende en in sommige landen worden er zelfs helemaal geen maatregelen getroffen.

Alejandro Gill, beleidsverantwoordelijke bij IFOAM EU: "Het Spaanse voorbeeld toont duidelijk aan dat de teelt van GGO's een bedreiging vormt voor de levensvatbaarheid van de biologische productie van de boeren. Het is zeer betreurenswaardig dat, als een lidstaat weigert om GGO-teelt te verbieden, het volgens de nieuwe richtlijn niet nodig is voor de lidstaten om preventieve maatregelen in te voeren om besmetting door GGO's te voorkomen. Ook hebben ze geen effectieve aansprakelijkheidsregeling ontwikkeld om de slachtoffers van GGO-vervuiling te compenseren."

Eric Gall concludeert: "Biologisch is één van de enige groeiende voedselsectoren in de EU en de ontwikkeling van de biologische landbouw mag niet in gevaar worden gebracht door onverantwoorde EU-vergunningen voor GGO's die de Europese landbouw alleen maar zullen schaden. De meeste lidstaten zijn tegen de toelating van GGO's in de Europese teelt. En, aangezien GGO's over nationale grenzen heen kunnen reizen, zullen zelfs de boeren in lidstaten waar de teelt verboden wordt, niet volledig beschermd zijn tegen verontreiniging. Boven alles, kan de Commissie haar vertantwoordelijkheid als risicomanager in onze ogen niet zomaar afschuiven naar de lidstaten. Daarom moet de Commissie de richtlijn niet als excuus gebruiken om nieuwe GGO-gewassen op EU-niveau toe te staan. Ook moet de Commissie haar beloften nakomen om de procedure voor de toelating van GGO's voor de teelt en de invoer democratischer maken en de EU-risicobeoordeling aanzienljk te verbeteren."
Publicatiedatum: