Reststromen uit de landbouw en voedingsindustrie zijn vaak nog goed te benutten, bijvoorbeeld als voedsel of als bouwmateriaal. Tijdens de bijeenkomst presenteert een aantal innovatieve agrifoodondernemers hun oplossing om reststromen te verzilveren. Aan het woord komen onder andere:
- Bakkerij Bisschopsmolen uit Maastricht lukt het langer houdbaar brood te bakken met een restproduct van bierbrouwen;
- Dijkhuis Aannemersbedrijf uit Hardenberg wil de reststromen benutten om 100 procent circulair te bouwen;
- Dishman maakt hoogwaardige functionele ingrediënten uit slachtafval;
- Instock zet voedselverspilling op de kaart door te koken met producten die niet meer verkocht worden bij de Albert Heijn. Dit wordt geserveerd in hun restaurant en afhaalwinkel in Amsterdam en inmiddels ook vanuit een foodtruck.
Bakkerij Bisschopsmolen geeft uitleg over het concept.
Deelnemers aan de bijeenkomst krijgen inzicht in waar kansen liggen van de circulaire economie en hoe ze die zelf kunnen omzetten in een winstgevend businessmodel. Praktijkdeskundigen adviseren ondernemers na elke pitch over hoe zij hun idee kunnen uitbouwen. Panelleden zijn: Richard Piechocki (Rabobank Nederland), Patrick Driessen (Pulsar Capital Investments), Jan Broeze (Wageningen UR) en Marc de Wit (Circular Economy).
Na het panel is het woord aan 'the crowd'. Welke kansen zien zij als aanwezigen? Waar kunnen zij bijdragen aan het succes van het initiatief?
Op basis van de uitkomsten van de bijeenkomst willen Food Valley NL en MVO Nederland deelnemende bedrijven helpen hun ideeën om te zetten in een business model. Ook kunnen de organisatoren vanuit het programma 'Kiem tot Kracht' ondernemers met duurzame innovaties verbinden aan partners voor het uitwisselen van kennis, kunde en geld om op te kunnen schalen.
Plaats en datum
Wageningen URImpulse, Gebouw 115
Stippeneng 2, Wageningen
Dinsdag 7 april 2015, van 13:30 tot 18:00 uur.