Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iris Komen, Bo Weevil:

"Spotgoedkope kleding kan niet zonder chemicaliën"

Meer aanbod van biologisch katoen, minder gebruik van chemicaliën in de sector. Kort samengevat is dat de ambitie van Bo Weevil, producent en aanbieder van biologisch katoen. Eigenaar Iris Komen over haar drive: "Ik word er niet goed van als ik zie hoeveel spotgoedkope kleding er wordt gekocht door consumenten."

Iris: "Geitenwollensokken en muesli, daar wordt de wereld van biologisch katoen nog té veel mee geassocieerd. Het gaat de goede kant op, maar toch moeten we snel van dat imago af." Op de vraag of de strijd tegen het negatieve imago niet vechten tegen de bierkaai is, antwoordt ze resoluut: "Nee, want het tij voor biologisch katoen is echt gunstig. Zo zie je het soms al in grotere winkels liggen." In oktober 2014 nam Iris Bo Weevil over van Jan Schrijver. "Hij begon 25 jaar geleden al met biologische landbouw in Turkije, omdat hij merkte dat wereldwijd veel chemicaliën werden gebruikt in de katoenteelt. Daar wilde hij vanaf."


Iris en Bo Weevil-oprichter Jan Schrijver.

Turkije

Turkije is nog altijd het land waar Bo Weevil zaken mee doet. "Hoewel ik ook bezig ben met een bedrijf in Indonesië, is het vooral Turkije waar ons biologisch katoen vandaan komt. Ik ben trots op de hoogwaardige kwaliteit daarvan. Alles is volledig GOTS-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de productie goed voor het milieu is. Ook garandeert GOTS de dat de omstandigheden waaronder geproduceerd wordt goed zijn. Maar belangrijker nog: voor de mensen met wie ik zaken doe is biologisch verwerken van katoen een vanzelfsprekendheid, los van die certificaten."

Aanbod vergroten

Het overkoepelende doel voor Iris is het gebruik van chemicaliën in de katoenketen terugdringen. "Ik heb het idee dat het aandeel chemicaliën niet of nauwelijks kleiner wordt. En dat heeft alles te maken met consumptie. Ik word er niet goed van als ik zie hoeveel spotgoedkope kleding er in grote winkelketens wordt gekocht door consumenten. Allemaal kleding waarbij chemicaliën zijn gebruikt." Een belangrijk middel voor Iris om dat doel te bereiken is het vergroten van het aanbod aan biologisch katoen. "Dat is echt een uitdaging. Maar ook noodzaak. Ik heb zo vaak om tafel gezeten met mensen die ik uiteindelijk moest teleurstellen omdat het aanbod aan stoffen te beperkt was. En zo'n 90 procent van de vragen die via het contactformulier op onze website gesteld werden, betrof een vraag naar stoffen. Ik presenteer Bo Weevil nu dan ook vooral als stoffengroothandel, ook al verkopen we ook bijproducten zoals badjassen en handdoeken. En we produceren kleding en tassen in opdracht."

10 nieuwe stoffen per seizoen

Sinds Iris de touwtjes in handen heeft bij Bo Weevil, is het bedrijf zich meer gaan richten op de modebranche. Ze richt zich nu op een grotere naamsbekendheid in de modesector, en dus op een groter aanbod aan stoffen. "Ik vind het vrij armoedig dat mensen maar uit 10 verschillende katoenen stoffen kunnen kiezen. Zeker modebedrijven willen méér keuze. Met de Turkse producent heb ik daarom afspraken gemaakt. We streven ernaar elk seizoen 10 nieuwe kwaliteiten of kleuren stoffen van gecertificeerd biologisch katoen te introduceren op de markt."

Bron: De Ondernemer
Publicatiedatum: