Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nauwere samenwerking in gemeenschappelijke bio-onderzoeksprojecten

Louise Fresco tekent intentieverklaring met Von Thunen

Op donderdag 19 maart hebben de onderzoeksinstituten WUR en Louis Bolk Instituut een intentieverklaring tot samenwerking met het Duitse Von Thunen Instituut getekend. Dat gebeurde onder het toeziend oog van het Nederlandse koningspaar en een Nederlandse en Duitse handelsdelegatie (onder leiding van Bionext).

De organisaties gaan nauwer samenwerken in gemeenschappelijke biologische onderzoeksprojecten: uitwisseling van staf en studenten en uitwisseling van onderzoeksgegevens. Vanuit een reeds bestaande onderzoekssamenwerking op het gebied van landbouw wordt verdere samenwerking ten aanzien van biologische landbouw, agro-biodiversiteit, veehouderij en bodemvruchtbaarheid aangegaan.


Links Louise Fresco en rechts Jan Willem Erisman van Louis Bolk Instituut.

Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de WUR, benadrukte in haar speech dat voedselzekerheid de grootste uitdaging is voor de komende decennia. Om de groeiende wereldbevolking te voeden zijn innovaties nodig en zullen alle wegen bewandeld moeten worden. Biologische landbouw is daarbinnen een van de innovatierichtingen. En dat moeten we vooral grensoverschrijdend aanpakken. Daarom is samenwerking tussen Von Thunen, LBI en Wageningen op gebied van bio belangrijk.


Louise Fresco aan het woord.

Dat het Von Thunen Instituut een solide partner is voor het biologische onderzoek bewees de rondleiding. Op een landgoed van 500 hectare wordt het biologische landbouwsysteem met een budget van 10 miljoen per jaar langdurig onderzocht en vernieuwd. De ideale plantbezetting in relatie tot de eiwitvoorziening van de dieren, studie van de prestaties van het Holstein ras naast rood bontvee, een programma voor het hoornloos fokken en een lab voor alle denkbare analyses ten aanzien van diergezondheid, voedingsstoffen en residuen zijn de meest aansprekende voorbeelden van wat het Von Thunen Instituut te bieden heeft.

Koningspaar in gesprek met bio-sector

Na de ondertekening van de intentieverklaring was er gelegenheid voor een kleine handelsdelegatie uit Nederland en Duitsland om met het koningspaar en minister Ploumen van gedachten te wisselen over de kansen voor de biologische sector. Koningin Maxima toonde zich vooral geïnteresseerd in het thema gezondheid en de noodzaak dat het eten van groenten en fruit verder gestimuleerd wordt. Ook het thema gezonde voeding voor kinderen werd door haar ingebracht. Met de koning en minister Ploumen werd gesproken over het belang van het stimuleren van omschakeling naar biologische landbouw. Alle handelsbedrijven maakten melding van tekorten op de biologische grondstoffenmarkten en stijgende prijzen. Daarom was het meer dan symbolisch dat het de koning en de koningin allebei een biologische appelboom plantten in de tuin van het Von Thunen Instituut. Koning Willem-Alexander beloofde terug te komen met de kinderen om de appels te plukken.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: