Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-melkveehouder grijpt naast de prijs

Leander en Peter Vereecken Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2015

Leander en Peter Vereecken zijn donderdag 26 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2015. Tot de vijf genomineerden behoorde ook Otto-Jan Bokma, biologische melkveehouder en kaasproducent in het Friese It Heidenskip. Hij greep dus naast de titel en de Publieksprijs.

Uit handen van juryvoorzitter Albert Jan Maat, ontvingen de fruittelers uit Dronten in Hotel Theater Figi te Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro. "De manier waarop de vijf genomineerden ondernemen kun je het best omschrijven als topsport. Ze hebben allemaal een enorme passie, waar ikzelf veel energie van krijg", aldus de nieuwe juryvoorzitter Albert Jan Maat, algemeen voorzitter LTO Nederland. "Ik ben blij dat het ons is gelukt met Leander en Peter Vereecken in mijn eerste jaar als juryvoorzitter een fantastische winnaar uit te roepen."

Juryrapport

In het juryrapport derhalve niets dan lof voor de broers Vereecken. Fruittelers Peter en Leander Vereecken bedrijven topsport. Zij brengen in hun bedrijf Vereecken Fruit op indrukwekkende wijze hun appels en peren tot waarde. Hun vizier is op de markt gericht. Hun ondernemerschap reikt verder dan de teelt. Zij zijn via een eigen initiatief Service2Fruit ook verder opgeschoven in de keten. Deze digitale marktplaats biedt transparantie in de huidige afzetstructuur in de sector.


De winnaars.

Bij Vereecken Fruit gaat niets verloren. Iets lager gekwalificeerd fruit wordt geschild, verwerkt en afgezet in de bakkerijwereld. De broers ontwikkelden een eigen schilmachine voor appels en peren. Uit de schillen en het klokhuis wordt de laatste druppel sap geperst. Het vormt de basis voor een eigen saplijn. Het restant pulp vindt afzet als grondstof voor onder andere stroop.

Peter en Leander Vereecken zijn ondernemers vanuit een goed hart. Zij zijn maatschappelijk betrokken, wat onder meer blijkt uit inzet van Wajong-jongeren en steun aan hospice. Zij houden nadrukkelijk rekening met de omgeving. Via bestuurlijke betrokkenheid bij fruittelersorganisatie NFO werkt Leander aan een beter personeelsbeleid.

Winnaar Publieksprijs

Ronald Pelgrom en Petra Boomsma van IJsboerderij De Steenoven in het Gelderse Hummelo wonnen de Publieksprijs. Uit handen van René en Gonny Voet, champignontelers en winnaar van de Publieksprijs in 2014, ontvingen zij een cheque van 2.500 euro. Ronald en Petra kregen 35% van de stemmen.

De andere genomineerden voor de prijzen waren:
  • Otto-Jan Bokma, biologisch melkveehouder en kaasproducent in It Heidenskip (Friesland).
  • Familie Elshof, varkenshouders, meervalkwekers en vastgoedbedrijf in Marum (Groningen).
  • Familie Van der Eijk, akkerbouwers en paardenhouders in Dordrecht (Zuid-Holland).
Dit jaar was de 20ste editie van de verkiezing Agrarisch Ondernemer. De verkiezing is een initiatief van Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners ABN AMRO, Flynth, ForFarmers-Hendrix en NVM.

Voor meer informatie: www.agrarischondernemer.nl.
Publicatiedatum: