Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw besluit Vlaamse regering over biologische productie en etikettering

De regering heeft het besluit aangepast dat de Vlaamse regels vastlegt voor biologische productie. Zo zijn er veranderingen wat betreft loonwerk, controle bij verkooppunten en pesticidenresidu's, zo meldt BioForum Vlaanderen.

Eén van de aanpassingen houdt in dat een loonwerker geen aparte kennisgeving meer moet doen aan een controleorganisme. De activiteiten van de loonwerker vallen in dit geval onder de verantwoordelijkheid van de marktdeelnemer die de activiteit heeft uitbesteed. Zo kunnen bepaalde verwerkingsstappen (bijvoorbeeld slachten van dieren) onder het controlecertificaat van de producent vallen, op voorwaarde dat de loonwerker op geen enkel moment eigenaar is van de producten waarop hij die activiteit uitvoert. Er blijven uiteraard wel andere regels van toepassing rond traceerbaarheid en de scheiding van stromen.

Ook de voorwaarden voor het al dan niet onder controle staan van winkels en andere verkooppunten is gewijzigd. Winkels die alleen voorverpakte biologische producten verkopen, hebben net als vroeger recht op vrijstelling, maar moeten die niet meer verplicht aanvragen, ze vallen automatisch onder de vrijstelling. Foodservices blijven vrijgesteld van controle. Onder foodservice verstaan we het bereiden van biologische voedingswaren bestemd voor onmiddellijke consumptie.

Tot slot zijn de regels rond pesticideresidu's op bio-producten licht aangepast. De aantoonbaarheidsgrenzen van de europese MRL-wetgeving (EG) Nr. 396/2005 zijn van toepassing om te bepalen of een product al dan niet als biologisch op de markt gebracht mag worden. Als er voor een bepaald product geen aantoonbaarheidsgrens is opgenomen in deze europese wetgeving, geldt een limiet van 0,015 mg/kg.

Klik hier voor de officiële tekst.

Heb je hierover nog vragen als bio-ondernemer? Neem dan contact op met onze coördinator Wetgeving Bram Fronik. In het juni-nummer van Bio Actief zal hier uitgebreid op teruggekomen worden.

Bron: BioForum
Publicatiedatum: