Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bodemscan op maat ontwikkeld voor Veenkoloniën

De Veenkoloniën zijn een uniek, maar kwetsbaar gebied dat regionaal bodemmanagement op maat nodig heeft. Daarom bevat de nieuwste brochure van het Louis Bolk Instituut, getiteld ‘Bodemscan zand- en dalgronden’, een regionaal aangepaste bodembeoordeling, die telers van Veldleeuwerik mee hebben ontwikkeld. Zowel bodemvruchtbaarheid, als waterhuishouding, grondbewerking en groenbemesters komen aan bod.

Getest in de praktijk

De bodembeoordeling uit de brochure is uitgebreid getest en positief beoordeeld door diverse akkerbouwers uit de praktijk. "Dankzij onze intensieve samenwerking met deelnemers van Veldleeuwerik blijken we een zeer effectieve bodembeoordeling ontwikkeld te hebben", constateert projectleider Chris Koopmans. Hij verwacht dat akkerbouwers uit Drenthe en Groningen direct met de bodembeoordeling aan de slag kunnen. Dat komt zeker ook de gewasopbrengst ten goede.


Aandacht voor verdroging, uitspoeling en verminderde bodemvruchtbaarheid

De Veenkoloniale gronden staan bekend om hun kwetsbaarheid rond verdroging en uitspoeling van nutriënten. Ook de bodemvruchtbaarheid vermindert. Toch kunnen akkerbouwers het tij keren, door bijvoorbeeld op een andere manier naar drainage te kijken, of storende lagen in de bodem op te sporen. Meerdere bodemscans uitvoeren tijdens het groeiseizoen kan schade nadien voorkomen.

De brochure kan ook leiden tot gesprekken met collega's en adviseurs over verdergaande maatregelen rond duurzaam bodembeheer. De informatie biedt de teler de mogelijkheid om zelf tot inzicht te komen en bewustere keuzes te maken. Daarvoor is het nodig om ook écht de bodem in te duiken.

Brochure bestellen en downloaden

De brochure 'Bodemscan zand- en dalgronden', geschreven door Chris Koopmans, Marleen Zanen en Coen ter Berg , bevat een helder stappenplan voor de akkerbouwer in de Veenkoloniën, die werk wil maken van zijn bodem. Download de PDF of bestel de hard copy tegen verzendkosten via www.louisbolk.nl/publicaties, bestelnummer2015-013 LbP.

Over het project Veldleeuwerik Veenkoloniën

De brochure is tot stand gekomen in het kader van het praktijknetwerk Veldleeuwerik Veenkoloniën met bijdragen van telers, Stichting Veldleeuwerik, en het Louis Bolk Instituut en is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Publicatiedatum: