Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Grondigere analyse van gevolgen nodig"

IFOAM EU vreest ondoordachte snelle besluitvorming over bio-regelgeving

Tijdens de maandag 16 maart gehouden vergadering van de Landbouw- en Visserijraad in Brussel, bleek duidelijk hoe divers de meningen van de EU-ministers over de bio-regelgeving zijn. Ze erkenden de vooruitgang die onder het Letse voorzitterschap is geboekt, maar de meeste ministers haalden ook aspecten aan die een grondigere analyse en extra werk vereisen.

"Veel suggesties van de IFOAM EU, zoals controles terugbrengen in de biologische regelgeving, zijn opgepakt tijdens het Letse voorzitterschap. Hiermee is al een goede stap vooruit gedaan. Echter, met de integriteit van de biologische EU-normen en het levensonderhoud van duizenden bio-producenten op het spel, dient er voldoende tijd te worden besteed aan het analyseren van de praktische gevolgen die de nieuwe wetgeving kan hebben", aldus IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes.

Marco Schlüter, directeur van IFOAM-EU vult aan: "Er is nog een diversiteit van meningen over vele onderwerpen, met inbegrip van de drempels en de frequentie van de controles. Zodra de politieke beslissingen gemaakt worden, moeten de technische details geformuleerd worden. Ook dienen de mogelijk gevolgen daarvan grondig geanalyseerd te worden om onvoorziene, ongewenste effecten te vermijden. Ook al lijkt het de goede kant op te gaan, er moet nog veel gebeuren voordat het regelgevingsvoorstel kan worden afgerond. De wens van de Commissie om snel een besluit te nemen, moet de kwaliteit van de uiteindelijke wetgeving en de principe-gedreven ontwikkeling van de biologische sector niet in gevaar brengen."

Christopher Stopes concludeerde vervolgens: "We delen het doel van het bereiken van een betere regelgeving, maar de nieuwe verordening is pas een verbetering wanneer deze in de praktijk blijkt te werken en kan dienen als ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de biologische sector in Europa. IFOAM EU heeft voorstellen op tafel liggen, staat te popelen om concrete oplossingen te leveren en blijft voor de verordening als een verbetering, het moet in de praktijk werken en ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de biologische sector in Europa. IFOAM EU heeft voorstellen op tafel, staat te popelen om concrete oplossingen te leveren en te blijven om verder te werken met alle betrokken instellingen.

Voor meer informatie: laura.ullmann@ifoam-eu.org, www.ifoam-eu.org
Publicatiedatum: