Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
97% van de monsters blijft binnen MRL

EFSA: Teveel residuen in 0,8% van biologische productmonsters

Meer dan 97% van de door de 'European Food Safety Authority' (EFSA) geëvalueerde voedselmonsters bevatten residuen van pesticiden die binnen de maximumresidugehalten (MRL's) van beschermingsmiddelen vallen. En 55% van deze monsters is zelfs vrij van detecteerbare sporen van deze chemische stoffen. Deze bevindingen maken deel uit van het jaarverslag 2013 van de EFSA over residuen van bestrijdingsmiddelen in voedsel. Hierin staan de resultaten voor bijna 81.000 voedselmonsters uit 27 EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen.

Biologisch

In 15,5% van de monsters van biologische producten (717 van de 4.620 geanalyseerde monsters) zijn residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen die binnen de wettelijke grenzen bleven, terwijl 0,8% van de monsters over de MRL heen ging. In deze monsters werden in totaal 134 verschillende pesticiden geïdentificeerd. In de meeste gevallen gaat het om residuen van pesticiden die zijn toegestaan voor de biologische landbouw, niet-biologisch afbreekbare milieuverontreinigende stoffen of residuen van stoffen die niet noodzakelijkerwijs gerelateerd zijn aan het gebruik van pesticiden, maar die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen.

Algemene resultaten

De 29 rapporterende landen voeren twee monitoringprogramma's uit voor het rapport: een nationaal programma dat door elk land zelf ontworpen is en een EU-gecoördineerd programma waaronder alle controle-instanties toezicht houden op de hetzelfde 'mandje' met voedingsmiddelen. In totaal werden 80.967 monsters van diverse bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen getest op de aanwezigheid van 685 pesticiden. De belangrijkste bevindingen zijn:
  • 97,4% van de geanalyseerde monsters viel binnen de wettelijke grenzen;
  • 54,6% van de monsters was vrij van detecteerbare residuen;
  • 1,5% scoorde duidelijk boven de wettelijke grenzen;
  • Residuen van meer dan één bestrijdingsmiddel (meerdere residuen) werden gevonden in 27,3% van de monsters.

De meerderheid van de monsters (68,2%) is genomen van levensmiddelen uit Europa, 27,7% is afkomstig van uit derde landen geïmporteerde levensmiddelen. Het percentage monsters uit derde landen met overschrijdende gehaltes lag hoger (5,7%) dan voor de EU-landen (1,4%). Dit percentage voor derde landen is overigens wel met bijna twee procent gedaald (van 7,5%) sinds 2012.

Voor het EU-gecoördineerde programma werden door de staten in totaal 11.582 monsters van 12 voedingsmiddelen getest, namelijk: appelen, sluitkool, prei, sla, perziken, rogge, haver, aardbeien, tomaten, koemelk, varkensvlees en wijn. De resultaten toonden aan dat 99,1% van de monsters residuen bevatten binnen de toelaatbare grenzen en bijna 53% bevatte geen meetbare residuen.

In vergelijking met de resultaten voor 2010, toen dezelfde voedingsmiddelen - exclusief wijn - werden getest, is het percentage monsters met overschrijding van de wettelijke grenzen gedaald voor alle voedingsmiddelen die getest zijn.

De EFSA gebruikt de gegevens van het EU-gecoördineerde programma om te beoordelen of de huidige blootstelling aan residuen van bestrijdingsmiddelen via voedsel een risico betekent voor de volksgezondheid op de lange of de korte termijn. De EFSA heeft geconcludeerd dat de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen in voedsel waarschijnlijk geen lange termijn effect op de gezondheid van de consument hebben. Voor kortdurende blootstelling werd het risico voor de Europese burgers die worden blootgesteld aan schadelijke niveaus van
residuen via hun dieet beoordeeld als laag.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: