Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag Seminar 'Actieplan toekomst biologische productie in de EU'

Belangrijke rol voor regionale overheid bij ontwikkeling biologische landbouw

Regionale overheden spelen een belangrijke rol in de toekomst van de biologische landbouw. Een integrale benadering waarbij gekeken wordt naar bewustwording van de consument, gezondheid en milieuaspecten is van belang voor het verder laten groeien van die sector. Dit is de uitkomst van het seminar 'Actieplan voor de toekomst van de biologische productie in de Europese Unie: de regio's aan zet' dat op 12 maart in Lelystad werd gehouden. De bijeenkomst was een initiatief van de provincies Drenthe, Flevoland en Overijssel en het Comité van de Regio's (CvdR) van de Europese Unie. De drie provincies vinden dat de biologische landbouw een belangrijke rol heeft bij het verder verduurzamen van de agrarische sector. Het seminar volgde op het op 4 december 2014 door het CvdR vastgestelde advies over het voorstel van de Europese Commissie voor een 'Beleidspakket biologische productie'. Hester Maij, lid van het CvdR en gedeputeerde voor de provincie Overijssel, is rapporteur van dit advies.

Het pakket van de Europese Commissie omvat een voorstel voor een Verordening voor de biologische productie en een actieplan dat moet helpen de in de Verordening gestelde doelen te realiseren. Centraal tijdens het seminar stond de vraag welke bijdrage lokale en regionale overheden aan het behalen van die doelen kunnen leveren.



Het CvdR streeft naar een aantal concrete doelen voor de biologische landbouw. Bijvoorbeeld de realisatie van een biologische bebouwt landbouw areaal van 10% (gemiddeld in Europa) in 2020, 75% gezonde (biologische, hetzij streekproducten) in schoolkantines en – in het verlengde daarvan – het opzetten van een databank over deze producten voor gebruik in grootkeukens.

Verduurzamen agrarische sector

De regionale overheden vervullen een belangrijke rol in het stimuleren en ontwikkelen van innovaties en samenwerking rondom duurzame landbouw. "Overijssel heeft hoge ambities voor het verduuzamen van de agro&foodsector, biologische landbouw vormt een invulling van deze ambities. Inspererende voorbeelden uit onder ander Parijs lieten bijvoorbeeld zien dat biologische landbouw bijdraagt aan het verbeteren van de waterkwaliteit", aldus Hester Maij, lid van het CvdR en gedeputeerde voor de provincie Overijssel.

Gedeputeerde Henk Brink van Drenthe: "Op deze bijeenkomst heb ik weer veel goede voorbeelden gezien van andere Europese Regio's. Dit werkt inspirerend. Overheden en bedrijven kunnen met hun grootkeukens het goede voorbeeld geven door meer biologische, verse producten te verwerken. Dat zorgt er voor dat het voor boeren aantrekkelijker wordt om biologische producten te produceren en daarmee een impuls te geven aan deze sector."

"In Flevoland is al een groot aandeel van de landbouw biologisch", aldus Gedeputeerde Bert Gijsberts van Flevoland. "Biologische landbouw heeft een positief effect op bodem, water en natuur. Respect voor de natuurlijke productieomstandigheden, vakmanschap en innovatie typeren de biologische sector en zijn ook voor de verdere ontwikeling van groot belang."

Voor meer informatie: www.provincie.drenthe.nl
Publicatiedatum: