Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Met nieuwe oogst weer zo'n actie?"

Geslaagde promotie robuuste bio-aardappelen bij Lazuur

Tholen - Lazuur food community Wageningen heeft van 4 tot en met 8 maart de resistente biologische aardappelrassen gepromoot. "We boden in de winkel enkel resistente rassen aan en hebben de klanten geïnformeerd over de achtergrond van deze aardappelen. Het was een erg geslaagde actie. We hebben tijdens de actie ook nieuwe mensen in de winkel mogen verwelkomen en zelfs twee keer zoveel aardappelen verkocht dan normaal", vertelt Emma van Lazuur.

Lazuur kwam op dit idee na een gesprek met Astrid en Rudi van De Groene Winkel in Zeist. "Toen we van onze collega's over hun 'Aardappelweek' hoorden, hebben we meteen aangegeven dat wij dit ook wel zagen zitten. Met een actie als dit kun je heel makkelijk de verbinding leggen tussen boer, winkel en consument."

Zowel in de reguliere als in de biologische aardappelteelt is Phytophthora een groot probleem. In het veredelingsprogramma Bioimpuls van het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR worden samen met veredelingsbedrijven en boerenkwekers nieuwe robuuste rassen ontwikkeld. Er is inmiddels een heus assortiment robuuste bio-aardappelrassen beschikbaar, maar nu is het de vraag hoe de aardappelen op het bord van de consument terecht komen.

De Groene Winkel in Zeist durfde het in januari al aan om een week lang tijdens een speciale 'Aardappelweek' de nieuwe aardappelrassen te presenteren. Dit was een groot succes volgens winkelier Rudi Gerding (zie dit Biojournaal-artikel). Lazuur besloot dan ook om dit goede voorbeeld te volgen. Daarom konden klanten van 4 tot en met 8 maart bij Lazuur de verschillende aardappelen proeven en de smaak beoordelen. Ook werden er receptkaarten uitgedeeld.

Emma: "We hebben geen uitgebreide smaaktest gedaan, maar wilden wel de klanten wel een idee geven van de verschillende soorten aardappelen. Daarbij vroegen we ze om te letten op de vorm, geur, kleur en smaak. De reacties waren erg positief. Wat ons betreft gaan we in de toekomst dan ook zeker nog meer resistente biologische aardappelen aanbieden in de winkel. Vooral de Vitabella, Carolus en Connect vielen goed in de smaak."


Edith Lammerts van Bueren geeft wat uitleg over de zoektocht naar de robuuste aardappel.

In het kader van de 'aardappelweek' organiseerde de winkel een publieksavond met Edith Lammerts van Bueren van het Louis Bolk Instituut. Zij vertelde meer over de zoektocht naar de robuuste aardappel. Verder ging het over de aardappel in verleden, heden en de toekomst; de plaats van de aardappel in ons voedingspatroon en de consequenties voor de teelt. "Deze avond was erg leuk, er zijn zo'n 25 mensen op afgekomen. Ik vond het zelf ook heel interessant om van Edith te horen wat er allemaal komt kijken bij de zoektocht naar resistente aardappelen. Als je dit hoort krijg je echt eerbied voor wat er aan vooraf is gegaan."

Emma geeft aan dat de actie zeker voor herhaling vatbaar is. "Diverse klanten vroegen al of we met de nieuwe oogst weer zo'n actie gaan houden."

Voor meer informatie: wageningen@lazuur.com, www.lazuur.com