Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat te doen in een dorp zonder natuurvoedingswinkel?

Voor Groenvoer.net heeft Rogier (oprichter van Groenvoer en Real Dealz, de voorloper van dit platform) een column geschreven over de vraag waar je biologische producten kunt kopen als je niet in de stad woont. Of als jouw stad geen biowinkel heeft. Zijn oplossing: via internet groot inkopen.

Wonen in een dorp zonder biowinkel
Waar koop je biologische producten als je niet in de stad woont? Of als jouw stad geen biowinkel heeft? Via internet groot inkopen is dan een goede oplossing.

Wij wonen in een dorp, een klein dorp. Een iets minder klein dorp verderop heeft een supermarkt. In deze winkel van een landelijke keten groeit het biologische aanbod gestaag, maar overdadig is het nog zeker niet. Op de drukke zaterdagochtend betekent dat bijvoorbeeld vaak misgrijpen bij de biologische melk: 'Nee, dat wordt maandag weer geleverd.' Het alternatief is de biologische supermarkt. Maar daarvoor moeten we toch echt naar de stad. En die is niet naast de deur. Maar het kan ook anders…



Wat heb je nodig?
  • Een bevriend gezin van vergelijkbare samenstelling (in ons geval twee volwassenen en twee kinderen) in hetzelfde dorp.
  • Een goede voorraadruimte, het liefst een kelder.
  • Enige flexibiliteit.

Beide gezinnen hebben een account aangemaakt op de webshop van een biologische groothandel (Udea in dit geval). Zij bevoorraden landelijk biologische supermarkten. Eén keer per twee weken kruipen we met z'n tweeën achter de laptop. Kopje thee erbij, even bijpraten. Dat voelt anders dan de supermarkt op zaterdagochtend… We bestellen voor twee gezinnen en twee weken eten. Dit is veel eten! En dat is goed nieuws, want we doen tenslotte boodschappen bij een GROOThandel. De appels worden verkocht in kratten van 11 kg, paprika's gaan per 5 kg en venkel komt per 7 kg. Ziedaar de noodzaak voor twee partijen (2,5 kg paprika krijg je op in twee weken, 5 kg is een uitdaging). Het gezin dat bestelt voegt ook nog de nodige houdbare producten toe, zoals een doos met 12 pakken gedroogde spaghetti, 5 kg bloem, 6 blikken kikkererwten of 8 pakken wc-papier. Zie daar de noodzaak voor een voorraadruimte.

Enkele dagen later — dit kan gewoon in het weekend — stopt er bij het gezin dat heeft besteld een grote vrachtwagen voor de deur. In zo'n plattelandsdorp past dat. Er komen twee rolcontainers met lekkere dingen uit de vrachtwagen. Heerlijke boerenkool, prachtige appels, bloedsinaasappels, noem maar op. Het water loopt je in de mond. De verse waren worden verdeeld over de twee gezinnen, de houdbare spullen verdwijnen in de kelder van het ontvangende gezin. Daar moeten ze vier weken mee vooruit kunnen. Twee weken lang wordt er gesmuld. De laatste twee dagen moet je even creatief zijn met de twee tomaten, het pakje feta en de pompoen die je nog over hebt. Zie daar het voordeel van enige flexibiliteit. Maar daarna staat er alweer spoedig een kersverse voorraad voor de deur. Deze keer voor de deur van het andere gezin.

Een beetje vertrouwen

En is dit dan niet ingewikkeld met betalen? Met een beetje vertrouwen niet. In ons geval betaalt ieder gezin de eigen rekening en houden we bij welk bedrag per levering wordt 'voorgeschoten'. Je hebt dus één keer in de vier weken een hele grote boodschappenrekening. Na een jaar hebben we het uitgerekend: het verschil in de voorgeschoten bedragen was €40. Bijkomend voordeel is dat we flink goedkoper uit zijn dan bij een biowinkel.

Bakfietsen met kinderen, koffietentjes en duurzame (of gewone) kledingwinkels zul je in mijn woonplaats niet tegenkomen. Wel ruimte, weiland en een groot natuurgebied. En dankzij internet ook biologisch eten voor twee weken.

Bron: Groenvoer
Publicatiedatum: