Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dijksma stuurt aan op nieuw voorstel van Europese Commissie voor biologische landbouw

Nederland zal tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 16 maart aansturen op een nieuw voorstel van de Europese Commissie voor de biologische landbouw en de etikettering van biologische producten. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer:

Biologische landbouw en etikettering biologische producten (oriënterend debat)

In de Raad zal een oriënterend debat worden gevoerd over het voorstel tot herziening van de Verordening biologische productie en etikettering van biologische producten (EG nr. 834/2007).

De Raad heeft in december 2014 een oriënterend debat gevoerd over een beperkt aantal onderwerpen van dit voorstel. Na afloop concludeerde het Italiaanse
voorzitterschap dat er voldoende steun is voor de politieke oriëntatie die richting kan geven aan de verdere werkzaamheden.

In haar werkprogramma 2015 'A New Start' stelt de Europese Commissie dat, indien er in de eerste helft van 2015 geen akkoord wordt bereikt, het voorstel zal worden ingetrokken en zal worden vervangen door een nieuw voorstel.

Het Letse voorzitterschap beschouwt de afronding van dit dossier als een topprioriteit. Zij streeft, na een oriënterend debat tijdens deze Raad, naar een algemene oriëntatie tijdens de Landbouw- en Visserijraad op 11 mei aanstaande De algemene oriëntatie vormt vervolgens het mandaat voor onderhandelingen met het Europees Parlement over het voorstel.

Nederland stelt zich in de onderhandelingen kritisch op overeenkomstig hetgeen is vermeld in het BNC-fiche (Kamerstuk 33920, nr. 3). Tijdens de Biofach 2015 waar Nederland 'Land van het Jaar' was, heb ik Eurocommissaris Hogan opgeroepen om met een ander, beter voorstel te komen. Hij gaf aan daartoe bereid te zijn op basis van bijdragen van de lidstaten. De inhoud van het voorstel waarover het debat zal worden gevoerd is nu nog niet bekend.

Nederland vindt dat de huidige regelgeving de basis moet zijn voor de verbeteringen en wijst voorstellen af die een grote breuk met het verleden betekenen.
Mijn inzet in het debat zal zijn dat de Europese Commissie met een nieuw voorstel moet komen, waarin de volgende punten staan:

  • Aanzienlijke vermindering van gedelegeerde handelingen;
  • Per uitzondering (derogatie) beoordelen of schrappen wenselijk is en op welke termijn;
  • Gemengde bedrijven blijven toestaan, om zo de omschakeling van gangbaar naar biologische landbouw niet te belemmeren;
  • Mogelijkheid voor de lidstaten om de detailhandel uit te zonderen van deelname aan het controlesysteem conform de huidige bepaling;
  • Geen maximum residu-eis invoeren, want deze is in de praktijk onhaalbaar;
  • Omschakeling moet met terugwerkende kracht mogelijk blijven;

Ik maak mij ook zorgen over de voorgestelde wijzigingen van het importstelsel; door over te stappen op een systeem met strikte conformiteitseisen zou dit kunnen leiden tot verminderde markttoegang van producenten uit ontwikkelingslanden.

Ook wens ik duidelijkheid over de financiële en administratieve gevolgen van het voorstel voor de overheid, het bedrijfsleven en de consumenten.
Ik steun de Europese Commissie wel in haar voorstel om de verplichte jaarlijkse controles te vervangen door controles op basis van risicoprofielen en haar voorstel om voor kleinschalige bedrijven een groepscertificeringssysteem te introduceren.

Ik zet mij samen met andere lidstaten in voor het komen tot een nieuw Commissievoorstel. De afgelopen maanden heb ik met deze lidstaten en de Europese Commissie informeel overleg gevoerd om in gezamenlijkheid de Europese Commissie te bewegen tot substantiële wijzigingen van het huidige voorstel. Dit zal ik de komende maanden blijven doen.

Ik houd uw Kamer uiteraard op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op dit punt.

Klik hier om de brief te lezen.
Publicatiedatum: