Een aantal juryleden (vakjury, supermarktdeskundigen, collega-winkeliers uit de versbranche, de winnaars van de vorige verkiezing en een consumentenvertegenwoordiging) hebben onafhankelijk van elkaar tussen 12 januari en 6 maart alle deelnemers bezocht en gecontroleerd en zij hebben hun bevindingen en beoordelingen gerapporteerd. De uitslagen hiervan worden aanstaande maandag 16 maart bekend gemaakt en de winnaars ontvangen uit handen van Danny de Munk hun trofee.
Finale beoordeling
De finalisten worden beoordeeld op hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeel(sbeleid), hygiëne en netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelt de consumentenjury, die zich niet bekend maakte in de winkel, het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel.Opvallend vinden de juryleden dat alle finalisten zich onderscheiden door hun passie voor hun vak, de kennis van de producten, het advies aan de klant, maar bovenal door het onderscheidende productassortiment. "Streekkazen, biologische kazen, boerenkazen, buitenlandse kazen, zelf affineren en de breedte van het assortiment bieden een unieke beleving voor de consument bij de kaasspeciaalzaken. Vele mediterrane producten, een groot assortiment oliën, een uitgebreide keuze noten en zuidvruchten, powerfoods, maar ook biologische en streekdelicatessen en cadeauverpakkingen zijn alleen in de betere foodspecialiteitenwinkel te vinden", zo constateert de consumentenjury. "In de kaas- en foodspecialiteitenwinkels vinden we alle ingrediënten voor een unieke smaakbeleving thuis; de kwaliteit van de producten en het vakmanschap van de winkelier bieden hiervoor een uitstekend uitgangspunt", zo schrijven ze in het juryrapport.
Kwaliteitscertificering
Eén van de voorwaarden om mee te doen aan deze finale is het vooraf behalen van het Certificaat Foodspecialiteitenwinkel. Deze Kwaliteitscertificering Foodspecialiteitenwinkels is een jaarlijkse controle op meer dan 100 verschillende bedrijfsaspecten. In deze certificering spelen hygiëne en versheid een doorslaggevende rol. Daarnaast worden de winkel, de ondernemer en/of bedrijfsleider en de medewerkers beoordeeld op zaken als kwaliteit en niveau van het assortiment, winkeluitstraling en vakkennis/adviesvaardigheid. Pas na het behalen van het certificaat kan men kandidaat worden voor de Nationale Competities.Organisatie
De Kwaliteitscertificering en Nationale Winkelcompetities zijn initiatieven van het Vakcentrum, Kaas & Delicatessen te Woerden. De uitvoering berust bij de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland, Blekerijlaan 1, 3447 GR Woerden.Voor meer informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl