Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Regeldruk belemmert groei bio-aandeel in bakkerswereld'

Tholen - Op de Bakkersvak (8 en 9 maart in Rosmalen) werd extra aandacht geschonken aan biologisch op de vers- en biomarkt. Daar konden bezoekers proeven van diverse biologische producten en presenteerden verschillende bio-ondernemers hun grondstoffen. Biojournaal maakte deze fotoreportage van het biologisch aanbod op de Bakkersvak.

In de stand van de NBOV (Nederlandse brood- en banketbakkers ondernemersvereniging) bleek dat de bakkers over het algemeen nog niet heel ondernemend zijn als het gaat om biologisch. De hoge certificeringskosten werden hiervoor als reden genoemd. Wiepkje Colijn-Toering, verantwoordelijk voor Voeding &
Voedselveiligheid binnen NBOV, gaf aan dat er zeker voldoende biologische grondstoffen beschikbaar zijn. "De grondstoffen zijn er wel, maar voordat je Skal hebt, ben je al zoveel stappen verder. Voor veel bakkers is het de investering niet waard omdat er waarschijnlijk slechts een klein aantal klanten geïnteresseerd zal zijn in het biologische brood."


Wiepkje Colijn-Toering in de stand van de NBOV.

Wiepkje is er wel van overtuigd dat het bio-aandeel binnen de bakkerswereld in de toekomst kan gaan groeien: "Dit is zeker mogelijk, hoe meer consumenten er naar vragen, hoe eenvoudiger de stap zal worden. Wel is het essentieel om de grondstoffen makkelijker toegankelijk te maken. Het analysesysteem rondom voedselveiligheid kost de bakker over het algemeen te veel tijd. Wanneer dit systeem aangepast kan worden, zal het voor de bakkers eenvoudiger worden om voor biologisch te gaan."

Ook Johan Weggeman van NBOV gaf aan dat er niet veel animo voor biologisch is binnen de bakkerijen. "Dit komt naar mijn mening ook doordat dit al een vrij schone keten is. Voor de teelt van graan zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Ik heb het idee dat veel van de bakkers de noodzaak van omschakeling naar biologisch niet inzien. Ze moeten er ook wel echt iets mee hebben. En dan is het ook nog eens de vraag of de consument er wel op zit te wachten. De kwaliteit van de smaak van het brood is naar mijn mening voornamelijk afhankelijk van het bereidings- en bakproces."

Klik hier om de fotoreportage van de Bakkersvak te bekijken.