Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telmachine telt automatisch planten in het open veld

Een door een trekker voortgetrokken telmachine blijkt in staat de opkomst van zaailingen net zo nauwkeurig te kunnen becijferen als via handmatige telling. Wageningen UR heeft in samenwerking met Steketee een machine ontwikkeld, die met behulp van camera's, belichting en beeldherkenning, de telling automatisch en snel kan uitvoeren.

Met name in de plantenveredeling is de opkomst van een gewas na zaaien een belangrijke parameter. In een praktijksituatie is het beoordelen van de opkomst, middels handmatig tellen van de zaailingen, tijdrovend en arbeidsintensief.


Ook planten tellen in de nacht

Wageningen UR en Steketee, producent van grondbewerkingsmachines, hebben een machine ontwikkeld, die met behulp van camera's, belichting en beeldherkenning, automatisch en snel kan tellen. Met specifieke computersoftware worden de zaailingen herkend en geteld per individueel proefveld (zie figuur). De machine werkt onafhankelijk van het buitenlicht en kan daarom zelfs 's nachts plantentellingen uitvoeren en biedt om die reden voordelen ten opzichte van drones en andere UAV's.


Veldtest met suikerbieten

In een veldtest met suikerbieten, uitgevoerd in opdracht voor het IRS (kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland) bleek de prestatie van de telmachine goed. Als de handmatige telling als maat wordt genomen, dan komt het geautomatiseerde systeem tot een nauwkeurigheid van meer dan 98% na een telling van meer dan 10.000 planten.

Fenotypering

De machine biedt met zijn hoge-resolutie camerabeelden en intelligente software ook nieuwe mogelijkheden van fenotyperingsbeoordelingen in het open veld, zoals bepaling van bladoppervlak, plaatsspecifieke onkruiddruk en achterstand of ziektedruk.

Voor meer informatie: Pieter Blok
Publicatiedatum: