Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derde debat in de Rode Hoed op 16 maart

Veilig, gezond èn duurzaam voedsel: gaat dat lukken?

Op maandag 16 maart (20:00 uur) zal in de Rode Hoed in Amsterdam het derde debat plaatsvinden in de serie landbouw- en voedseldialogen 'It's the food, my friend!'. Dit onder leiding van Felix Felix Rottenberg.

Het onderwerp is:
Veilig, gezond èn duurzaam voedsel: gaat dat lukken?


Voedselexperts zeggen dat we gezonder moeten eten: minder zout, suiker, rood vlees en bewerkt voedsel, meer vers en meer groenten, fruit en vis. Over de rol van vetten, koolhydraten en zuivel zijn ze het nog niet eens. Maar is gezond altijd duurzaam en omgekeerd? Hoe zien sustainable diets er uit? Is lokaal voedsel altijd duurzamer en gezonder dan voedsel van ver weg?

Tweede vraag: kunnen we de gezonde en duurzame keuze makkelijker maken en zo ja, in welke vorm? Via smartphones, een stoplichtsysteem of een overstijgend logo? Het vertrouwen in klassieke autoriteiten zoals wetenschap en Voedingscentrum is danig geslonken. Niet dat voedsel onveiliger of minder duurzaam is dan vroeger, maar de perceptie is anders en de affaires met foute labeling volgen elkaar snel op. Hoe kunnen we het publiek helpen om kaf en koren te scheiden? Hoe zorgen we voor gezaghebbende bronnen met evidence-based boodschappen?

Tenslotte is de vraag wie claims controleert. Kan de overheid dat aan of kunnen we voor goede garanties beter toe naar het Amerikaanse, privaatrechtelijke systeem van aansprakelijkheid en schadeclaims?

Sprekers

  • Ralph Moorman, auteur en voedingscoach over gezonde diëten
  • Sanderine Nonhebel, Centrum voor Energie en Milieukunde IVEM, RU Groningen, over duurzaamheid
  • Harry Paul, Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA, over voedselveiligheid en –betrouwbaarheid.

Op zoek naar een voedselvisie voor Nederland

In deze nieuwe serie dialogen gaan we stappen zetten naar een toekomstvisie voor landbouw en voedsel in Nederland vanuit mondiaal perspectief.

Elke avond wordt voorafgegaan door een inleidend essay of interview op foodlog.nl, in samenwerking met de Youth Food Movement, om het thema aan te scherpen en de dilemma's voor te leggen aan volgers. In een grande finale met diner en discussie gaan we ook in de zaal stemmen.

De debatcyclus is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals en omvat een reeks van 6 avonden, waarvan 5 in De Rode Hoed in Amsterdam en 1 in Wageningen, alle onder leiding van Felix Rottenberg.

Verslagen van de twee voorgaande avonden via www.clm.nl.

Volgende debatavonden:

Amsterdam, Rode Hoed, maandag 30 maart - De impact van geld op ons voedselsysteem.

Amsterdam, Rode Hoed, woensdag 8 april - Visserij, visteelt en natuur: op zoek naar een balans.

Amsterdam, Rode Hoed, dinsdag 28 april (aanvangstijd 19:00 uur in plaats van 20:00 uur) - Grande finale: Op zoek naar een voedselvisie voor Nederland.

Programma met alle sprekers en bestellen kaarten de Rode Hoed

Organisatie

Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).
Bert van Ruitenbeek, Ecominds, in samenwerking met de Rode Hoed.

Partners

Partner voor de hele serie: Youth Food Movement.

Adres en kaartverkoop

Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open 19:00 uur)
Slotavond begint 19:00 uur (inloop 18:30)

Losse kaarten: 12 euro (7 voor studenten)
Slotavond inclusief diner: 42 euro (29 voor studenten)
Alle toegangsprijzen inclusief koffie/thee (tot 19:50 uur)

Sponsors

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:

  • Ministerie van Economische Zaken
  • Nederlandse Zuivel Organisatie NZO
  • Friesland Campina
  • Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie FNLI
  • Platform van Moeder Natuur
  • Rabobank
  • LTO Noord
  • DO-IT
  • Eosta
  • Bewust Bodemgebruik
  • Achmea
  • Triodos Foundation

Twitter: #foodfriend

Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek, info@ecominds.nl of 06 20731016, of Wouter van der Weijden, wvanderweijden@clm.nl.
Publicatiedatum: