Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Onze kas is een dierentuin vol nuttige insecten"

Hoge Born ziet veel potentie in stadsboerderijen

Op nog geen steenworp afstand van Wageningen UR ligt zorgboerderij de Hoge Born (aan de Bornesteeg 87). Als je het erf op loopt valt meteen op dat er veel auto's en fietsen geparkeerd staan. Bezoekers van de boerderijwinkel rijden af en aan. "Er komt hier van alles wat", vertelt Hans Janssen, bedrijfsmanager van de Hoge Born, "Yuppen, gezinnen en ook zakenlui. De meeste producten in de winkel komen van eigen land, maar er worden ook producten verkocht van bedrijven uit de omgeving, zoals het meel van de molenaar."


Samen duurzaam ondernemen

De Hoge Born heeft samen met een aantal duurzame ondernemers uit de buurt een gezamenlijke spaarkaart. Hiermee kunnen mensen uit de omgeving sparen voor ambachtelijke producten uit hun eigen streek. De Hoge Born is ook een vast inkoopadres voor allerlei restaurants en winkels in de regio. Hans: "Sommige koks komen hier zelf hun producten uitzoeken. Dan komen ze naar de boerderij om te kijken en proeven. Je merkt meteen dat zulke professionals kwaliteit en smaak het allerbelangrijkste vinden."

Echte ei-fans

Op de 4,5 hectare van de Hoge Born wordt zowel in de volle grond als in de kas verbouwd. Daarnaast is er nog een uitloop voor 200 kippen. Hans: "Wij hebben veel vaste klanten voor onze eitjes. Mensen komen hier speciaal voor de smaak van onze eieren." De kippen krijgen naast biologisch voer ook de restjes van de winkel. "En dat proef je!" Ook krijgen de kippen het onkruid van het land. De mest van de kippen wordt weer gebruikt voor de aardbeien. "Zo creƫren we onze eigen kringloop."


Een kas vol nuttige insecten

Naast hun betrokkenheid met de regio, is de Hoge Born ook bewust bezig met de biodiversiteit rondom de boerderij. Zo zie je er prachtige houtwallen en er groeien allerlei soorten bomen in de kippenuitloop. "Hier vind je geen grote monoculturen. Zelfs onze kas is een dierentuin vol nuttige insecten. Er loopt en vliegt van alles. Daarom zijn de plagen minder en valt de schade in het gewas mee. Ik kom nog uit de tijd dat je met gasmaskers door de kas heen liep om 'gezonde' producten te maken. Op een gegeven moment wil je dat niet meer. Je weet tenslotte niet wat het op de lange termijn met je lichaam doet."


Verbonden met je eigen regio

Het lijkt dus niet voor niets zo druk op het erf van de Hoge Born. Het is een bedrijf met een mooi verhaal en eerlijke producten. "Klanten van onze winkel zien deze meerwaarde. Ik voorspel dan ook dat er in de toekomst veel meer stadsboerderijen zullen zijn die gaan zorgen voor de voedselvoorziening van een plaats. Ik werk veel met studenten en merk dat de jongeren van tegenwoordig veel bewuster zijn. Vroeger moest er vooral zoveel mogelijk voedsel gemaakt worden voor zo weinig mogelijk geld. Vaak ten koste van de natuur. Die groei is nu voorbij. In plaats daarvan willen mensen zich weer verbonden voelen met hun eigen regio en ze zijn bereid wat meer te betalen voor goed eten."

Voor meer informatie: www.hogeborn.nl

Bron: Stichting EKO-keurmerk
Publicatiedatum: