Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext-petitie al door 13.000 burgers ondertekend

'Grote maatschappelijke verontwaardiging over octrooi op voedsel'

Het claimen van planteigenschappen door middel van octrooien wekt wrevel in de samenleving. Ruim 13.000 burgers hebben inmiddels een petitie van Bionext ondertekend. Daarin wordt het Europese Parlement opgeroepen de octrooiwetgeving aan te passen, zodat veredelaars en boeren weer vrij kunnen beschikken over plantaardig materiaal voor de ontwikkeling van nieuwe rassen.

Een jaar geleden is Bionext een officiële bezwaarprocedure gestart tegen het octrooi van Syngenta op de rode paprika. De 'uitvinding' van Syngenta betreft een eigenschap van een plant – resistentie tegen witte vlieg - die in de natuur voorkomt. Het bezwaar is samen met LTO en 32 andere organisaties uit 27 Europese landen ingediend bij het Europees Octrooi Bureau (EOB).

Jasper Vink, Bionext: "We zien dat veel mensen zich druk maken over het octrooi op de rode paprika. In een jaar tijd hebben we 13.000 handtekeningen verzameld en ruim 500 giften ontvangen. Dat onderstreept dat veel mensen vinden dat er iets moet veranderen. Octrooi op voedsel is een doodlopende weg."

Met octrooien kunnen bedrijven zich eigenschappen van planten en zaden toe-eigenen. Vooral agrochemische bedrijven als Syngenta en Monsanto zien daar big business in en creëren op deze manier een monopoliepositie. Het gaat al lang niet meer alleen om gentech-gewassen, ook op klassiek veredelde gewassen worden steeds vaker octrooien aangevraagd. Een ontwikkeling waarover veel wetenschappers, politici, veredelaars, telers en burgers zich zorgen maken.

Bionext vindt octrooi op leven onethisch. Bovendien belemmeren octrooien de innovatie, omdat het plantaardig materiaal dan niet meer vrij beschikbaar is voor veredelaars. Daarmee zal de diversiteit aan rassen voor onze voedselproductie afnemen. Dat leidt tot minder keuze voor boeren en consumenten en brengt uiteindelijk de voedselzekerheid en agro-biodiversiteit in gevaar.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: