Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Soepenberg, Frunet Bio: hoge uitbetaalprijzen Spaanse telers

"In Zweden worden er meer biologische cherrytomaten verkocht dan conventionele"

Tholen - De vraag naar biologische kasgroenten uit Spanje blijft een enorme groei doormaken. "We zitten op een hele grote golf en soms denk je dat die om zal slaan, maar de golf neemt alleen maar in grootte toe", omschrijft commercieel directeur Richard Soepenberg van Frunet de situatie. "We hebben vorig jaar als Frunet een flinke groei doorgemaakt en die heeft zich de eerste twee maanden van het jaar gewoon doorgezet. We vertegenwoordigen zo'n 70 hectare bio-groenten. Voor ons zijn bio-cherrytomaten het grootste product en die hebben we ook jaarrond beschikbaar, maar we hebben dit jaar ons volume komkommers en courgettes meer dan verdubbeld en de paprika's zelfs verdrievoudigd. Bio is gewoon booming."

Momenteel schommelt de dagtemperatuur in Malaga, waar Frunet gevestigd is, rond de 20 graden. "Normaal gesproken kunnen er in januari en februari nog wel eens kwaliteitsproblemen zijn door de regenval, maar dit jaar hebben we wel kou gehad, maar weinig regen en vocht en dat heeft geleid tot een goede kwaliteit. Vanwege de hitte bij de start is het seizoen later opgestart dan normaal. Alles is een stuk later op gang gekomen en dat heeft geleid tot een stuk hogere uitbetaalprijzen voor de telers. Zij hebben tot nu toe een prima seizoen gehad. Het Ehec-drama was een 'eyeopener' en een 'wedergeboorte' voor ons. We hebben daarna een duidelijke keuze gemaakt om alleen met kwaliteitstelers te werken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Wij willen ons onderscheiden in de markt met kwaliteit."



Over de prijsvorming van de biologische groenten ten opzichte van conventioneel heeft Richard een duidelijke visie. "Bio heeft meerwaarde, is gezonder en heeft recht op een hogere prijs. Biologisch product moet geen budget-product zijn. Wel vind ik dat het biologisch product veel meer los verkocht zou moeten worden in het schap. Juist die verpakkingen maken het biologisch product duur. Je ziet conventioneel product vaak wel 'naakt' in de winkels liggen en dat zou eigenlijk andersom moeten zijn. Het gaat niet om de verpakking, maar om het product."

Voor de komende weken verwacht Richard grotere volumes op de markt. "Afhankelijk van de vraag, zal dat wel gaan zorgen voor een wat lagere uitbetaalprijs." Frunet richt zich op alle West-Europese markten, waarbij de Scandinavische markt de grootste groeimarkt is. "In Zweden worden er meer biologische cherrytomaten verkocht dan conventionele. Zweden is dan ook wel de absolute koploper. De lokale Spaanse markt blijft erg klein voor bio-producten. Andere landen laten een grotere groei zien. De golf slaat maar niet om", besluit de commercieel directeur, tevreden.

Voor meer informatie:

Richard Soepenberg
Frunet Bio

Tel: + 34 952 52 75 10
Mobiell: + 34 661 684 861
Fax.: + 34 952 52 75 11
Ctra. De Algarrobo Km. 2,5
29750 - Algarrobo. MALAGA
Richard@frunet.net
www.frunet.net