Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bevatten meer schimmels

Wortels van bio-fruitbomen nemen meer voedingsstoffen op

Op de wortels van fruitbomen in biologisch beheerde boomgaarden zitten meer schimmels, en dat is een goede zaak. De fruitbomen gebruiken deze schimmels om voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Dit alles blijkt uit een onderzoek van Maarten Van Geel van het Departement Biologie van de KU Leuven.

De Arbusculaire Mycorrhizale Fungi (AMF), zijn schimmels die zorgen voor de opname van fosfor en stikstof uit de bodem in ruil voor suikers afkomstig van de fruitboom. Bovendien kunnen AMF de boom beschermen tegen ziektekiemen in de bodem. Deze gunstige wisselwerking tussen fruitbomen en schimmels ging heel lang goed, tot conventionele meststoffen roet in het eten gooiden. Zij bevatten veel fosfor, waardoor de boom de schimmel niet meer nodig heeft om deze stof op te nemen uit de grond. Daardoor krijgt de schimmel niet langer de nodige suikers en verdwijnt hij. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Maarten Van Geel van het Departement Biologie voerde in enkele boomgaarden in Sint-Truiden.

AMF hebben het potentieel bij te dragen aan een meer ecologische fruitteelt. Met de hulp van de schimmels kan de fruitboom gedijen zonder een grote nood aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Dit heeft een gunstig effect op het leefmilieu, onder andere op de biodiversiteit en de kwaliteit van het grondwater.

Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen welke schimmel uit de AMF-familie het beste werkt voor welke fruitboom. Op basis daarvan kan op termijn waarschijnlijk een biologische meststof ontwikkeld worden.

Klik hier voor meer informatie over dit onderzoek.

Publicatiedatum: