Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met een kluit bodem als symbool werd vandaag de innovatieagenda biologische sector Flevoland aangeboden

"Er is ruimte voor kwaliteit en groei, waarom benutten we die niet?"

Flevoland is de provincie met de meeste biologische landbouw, goed voor 16% van het totaal in Nederland. De consumentbesteding is sinds 2009 verviervoudigd en gegroeid tot de magische grens van boven de 1 miljard. In Flevoland is het inmiddels 9% van het landbouwareaal biologisch. Door en voor de sector is een analyse gemaakt hieruit blijkt dat er in Flevoland ruimte is voor kwaliteit en groei in de provincie.


v.l.n.r.: Bart Fokkens, voorzitter Stichting Biologische Landbouw Flevoland, gedeputeerde Jan-Nico Appelman en Geertje Schlaman, coördinator vanuit het Centrum Biologische Landbouw.

Vorige week vrijdag (27 februari) is de innovatieagenda namens de biologische sector in Flevoland aan Gedeputeerde Jan-Nico Appelman aangeboden in het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad. Bart Fokkens, voorzitter Stichting Biologische Landbouw Flevoland en Geertje Schlaman, coördinator vanuit het Centrum Biologische Landbouw, overhandigden den innovatieagenda.


Jan-Nico Appelman, Bart Fokkens en Geertje Schlaman (r) heffen samen met de een vertegenwoordiging van de klankbordgroep het glas.

De Flevolandse biologische landbouw kenmerkt zich als een grootschalige, moderne, en innovatieve landbouw met een wereldwijde bekendheid. Met kenmerkend vruchtbare bodem en onder andere rechte percelen die ideaal zijn voor mechanische onkruidbestrijding; een ideale provincie voor biologische landbouw. Door en voor de sector is een analyse gemaakt van de ontwikkeling hiervan. Kennis en innovatie staan hierin centraal. Kansen en bedreigingen voor de verdere ontwikkeling zijn in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat er in Flevoland ruimte is voor innovatie, kwaliteit en groei van de biologische landbouw. Voor de versterking en ketengerichte uitbreiding van de biologische sector in Flevoland is een innovatie agenda opgesteld. Voor vier thema’s zijn speerpunten voor kennis, innovatie en samenwerking gedefinieerd:
  • Bodem, Water & Lucht;
  • Samenwerking, Keten & Kennisoverdracht;
  • Bio, Markt & Flevoland;
  • Bio & Omgeving.

De innovatieagenda is gebaseerd op een visie en ambitie voor de verdere duurzame ontwikkeling, versterking, internationalisering en profilering van de biologische sector in Flevoland. Het actieprogramma zal in de komende tijd samen met de sector per thema verder vorm krijgen. Het Centrum Biologische Landbouw en beoogt een impuls te leveren aan een verdere ontwikkeling van de biologische sector in Flevoland door een actieprogramma te stimuleren, faciliteren en coördineren. Het programma zal deels lopende en deels nieuwe acties omvatten, projecten en partnerschappen, die door de sector zelf zijn of worden geïnitieerd en ingevuld. Europees, Rijks en Provinciaal (economisch en landbouw) beleid ondersteunen de uitvoering van het Actie Programma met o.a. (gesubsidieerde) innovatie programma’s.

De innovatieagenda is samengesteld voor en door de biologische sector. In de afgelopen periode is in het proces van totstandkoming van gedachten gewisseld met de klankbordgroep, waarvan een vertegenwoordiging aanwezig was bij de aanbieding van de agenda. De innovatiethema’s zijn op de bijeenkomst ook door hen geïntroduceerd. De klankbordgroep bestaat uit partijen, waaronder organisaties met een achtergrond in ondernemen, onderwijs en onderzoek.

Bij aanbieding van het rapport werd zowel aan de provincie Flevoland, als aan de biologische sector in Flevoland medewerking gevraagd voor de uitvoering van het programma. Dit betekent dat alle partijen uiteindelijk het wie, wat, waar en hoe van het uiteindelijke programma meebepalen. Maar duidelijk is, dat het in ieder geval zal gaan over ruimte voor groei en kwaliteit van en over kennis, innovatie en samenwerking voor de ketengerichte ontwikkeling van de biologische sector in Flevoland. Daarbij is de grootste bedreiging het niet benutten van de kansen die er gezien de historische en toekomstige ontwikkelingen van en in de sector zijn.
Publicatiedatum: