Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sector moet nu zijn invloed laten gelden"

Triodos Bank is er voor de gehele biologische keten

Tholen – Triodos Bank zet zich in voor het behouden en verdiepen van de vruchtbare laag van de aarde. "Daartoe financieren we de biologische en biologisch-dynamische branche", vertelt Niels Back, senior relatiemanager Landbouw & Voeding bij Triodos Bank. Hij geeft aan dat vooral gangbare akkerbouwers de bodem veel te intensief gebruiken en zich dus niet lijken af te vragen hoe zij deze vruchtbaar kunnen houden. Niels: "Zoals er nu gewerkt wordt, putten we de aarde uit. Ik wil niet zeggen dat het dé oplossing is voor het wereldvoedselsysteem, maar in onze optiek zijn de biologische en BD-landbouw wel de best beschikbare methoden om ook op de lange termijn in de voedselbehoefte te kunnen blijven voorzien." Overigens zijn niet alle boeren en bedrijven waarvoor Triodos werkt Skal-gecertificeerd. "Het kan zijn dat ze op een andere manier ecologische vooruitgang boeken, bijvoorbeeld door met een gesloten kringloop te werken of met nihile 'foodmiles'."

Actief in hele keten

Niels vertelt dat er namens het team Landbouw & Voeding van Triodos Bank op dit moment negen specialisten door de hele biologische keten actief zijn. Zij werken met boeren, verwerkers en winkeliers. "Het team is dus van grond tot mond actief. Daarnaast beschikken we over een uitgebreid netwerk en diepgewortelde kennis om de bio-ondernemers verder te helpen. We werken door het hele land en overzien daardoor de hele keten. Dat waarderen veel klanten." Niels benadrukt dat het belang van de biologische sector toeneemt, nu er een omzet van meer dan 1 miljard euro gerealiseerd is. "We zouden graag zien dat de sector nu zijn invloed duidelijker laat gelden. De actoren binnen de branche moeten goed blijven nadenken wat de vervolgstappen zijn om als sector relevant te blijven. Hierbij moeten alle aspecten van de bedrijfsvoering en de keten meegenomen worden."


Primaire sector

Voor wat betreft de primaire sector wil Triodos in het Jaar van de Bodem ook bijzondere aandacht vestigen op de staat van de 'financiële bodem' van boeren en bedrijven binnen de biologische branche. "Biologische boeren zijn ontzettend goed bezig met de bodem en wat zij hier uit kunnen halen. Maar soms vragen wij ons af of zij wel voldoende nadenken over hun financiële bodem. Hebben ze niet alleen een duurzaam personeelsbeleid en zonnepanelen op hun dak, maar ook hun bankzaken en financiële huishouding op een duurzame wijze ingericht? Hier willen we de nodige awareness voor krijgen, want voor onze zakelijke klanten geldt hetzelfde als voor particuliere spaarders: wat je doet met je euro, heeft per definitie ergens anders consequenties."

Verwerking

Als het gaat om de verwerking is er volgens Niels vooral behoefte aan een goed georganiseerde keten waarin producten tegen een eerlijke prijs aangeboden worden. "Een goed product tegen een faire prijs. Dat is het belangrijkst. Hierin is Green Organics uit Dronten een goed voorbeeld. Zij zijn hun positie in de biologische AGF-markt nog verder aan het verstevigen, door onder meer de telers met zo min mogelijk verschillende schakels te laten werken. Ze stemmen vraag en aanbod op elkaar af, zodat geteeld wordt wat nodig is." Niels benadrukt dat het draait om een goede verhouding binnen de keten. "Dit om de consument in staat te stellen om goede voeding te kopen voor een goede prijs."

Retail

Het team Landbouw & Voeding van Triodos Bank kijkt volgens Niels met tevredenheid naar de ontwikkelingen in de retail. "Er heeft de laatste jaren echt een professionaliseringsslag plaatsgevonden in de biologische retail. Consumenten kunnen in deze winkels tegen een goede prijs goede producten kopen. Ook voor de retail hebben we een specialist in huis. Herma Blankenspoor doet er binnen ons team alles aan om nieuwkomers te helpen."

Omschakelaars

Er kloppen volgens Niels steeds meer omschakelaars aan bij de waardengedreven bank. "Ze willen graag gebruik maken van onze kennis en kunde. Men is benieuwd naar wat we doen en hoe we van toegevoegde waarde kunnen zijn." Tijdens de Bio-beurs sprak Niels verschillende omgeschakelde boeren. "Het is mooi om te merken dat deze boeren emotioneel echt niet meer terug kunnen naar de gangbare manier van werken."

Niels is er overigens van overtuigd dat gangbare en biologische boeren nog veel van elkaar kunnen leren. "Zo zitten er zeker goede aspecten aan gangbaar. Wij stimuleren graag de interactie en zijn daarom ook actief betrokken bij cursussen voor omschakelaars en steunen adviseurs. Wij laten graag horen hoe wij tegen biologisch aankijken en kunnen starters in de bio-branche gericht adviseren op financieel gebied. Het gaat hierbij om maatwerk, dat we vaak samen met de adviseurs aanpakken. Zo hanteren we bijvoorbeeld een passend aflossingsregime gedurende een omschakelperiode waarin vaak dure machines moeten worden aangeschaft. Dit alles doen we zodat het bedrijf niet omvalt bij de eerste tegenvaller en de ondernemer zich kan blijven richten op zijn bedrijfsvoering."

Voor meer informatie:

Niels Back
Triodos Bank
Utrechtseweg 44
3704 HD Zeist
030 6842700
Niels.back@triodos.nl
www.triodos.nl