Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nieuwe spelers oefenen druk uit"

Prijsopdrijving zorgt voor onrust in biologische varkensvleessector

Tholen - Albert Roozendaal, salesmanager van Commandeur Ekovlees in De Goorn, merkt dat er in de markt voor biologisch varkensvlees grote onrust is ontstaan. Volgens hem is dit het gevolg van het feit dat de vraag groter is dan het aanbod. Albert: "Er waren al tekorten en daar komt nu bij dat de Duitse discounters de vraag naar dit vlees nog verder opstuwen. In Nederland is de vraag door nieuwe spelers in de markt eveneens flink stijgende. De biologische varkenshouderij heeft geen enkele gelegenheid gehad om op deze toegenomen vraag te kunnen anticiperen. Daarvan merken we nu de gevolgen."

Albert is van mening dat de nieuwe spelers in de markt gevaarlijk veel druk uitoefenen op de varkenshouderij: "De nieuwe partijen kennen het spreekwoord 'Bezint eer gij begint' waarschijnlijk niet. De prijzen gaan door het plafond, doordat de nieuwe spelers druk op de varkenshouderij uitoefenen. Dit brengt de nodige risico's met zich mee en ik ben bang dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Varkenshouders die de verleiding van meeropbrengst niet kunnen weerstaan lopen mijn inzien het risico om kind van de rekening te worden, als de markt toch niet zo groot blijkt te zijn als nieuwkomers roepen."


Albert in de stand van Commandeur Ekovlees tijdens de BIOFACH 2014.

Binnen zijn eigen bedrijf merkt Albert dat hij als producent genoodzaakt is om een hogere prijs voor de biologische varkensvleesproducten te vragen. "Een groeiend aantal spelers vist uit dezelfde vijver. Daardoor worden de prijzen opgedreven. Om onze bestaande leveranciers aan ons te blijven binden, zijn wij genoodzaakt om hen een hogere prijs te bieden. Ik vind het belangrijk dat iedereen op de markt begrijpt waar de hogere prijs vandaan komt."

Albert pleit ervoor voor een gezamenlijke aanpak van het probleem: "Zoals we nu bezig zijn, werken we niet aan een stabiele opbouw van de sector. Het is essentieel om met elkaar te kijken hoe we de branche gezond kunnen houden."

Hij geeft aan dat snelle opschaling van de varkenshouderij maar zeer beperkt mogelijk is, omschakeling vraagt nu eenmaal een langere aanlooptijd. "De sector zou er verstandig aan doen om het opschalen met volle verstand en toekomstgericht te laten plaatsvinden. Varkenshouders doen er op hun beurt verstandig aan om hun bedrijf in stabiel vaarwater te houden. Als de vraag groter wordt dan het aanbod zullen prijzen sowieso oplopen en profiteren de huidige varkenshouder daar al van. Betrokken boerenorganisaties zouden de handen ineen moeten slaan om te komen tot een stabiele en verantwoorde opschaling van de varkenshouderij."

Voor meer informatie:

Albert Roozendaal
Commandeur Ekovlees
Hand-Eg 3
1648 GD De Goorn
0229 540960
06 53543526
albert@commandeurekovlees.nl
www.commandeurekovlees.nl