Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag Seminar Holland Organic 2030 op BIOFACH

Voor iedereen die de BIOFACH gemist heeft: hieronder lees je een verslag van het tweedaagse seminar Holland Organic 2030 dat Bionext georganiseerd heeft in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken.

De workshop 'Risked based certification' trok certificeerders over de hele wereld aan. Zij wilden graag horen hoe Nederland dat deed en waarom het biologisch bedrijfsleven hiervoor pleit. Het publiek voerde met de sprekers Margreet van Brakel (directeur SKAL Biocontrole), Bavo van den Idsert (directeur Bionext) en Jurrien Roossien van DO-IT een levendige discussie over de kansen en bedreigingen van een (meer) op risico gebaseerde inspectie. Ook na afloop gingen de gesprekken nog lang door in de hal.

Biodiversiteit bleek meer een Nederlands onderwerp dan dat het Europees of wereldwijd speelt: de zaal was vooral gevuld met Nederlanders. De wereldwijde voorbeelden van Felix Bianchi van de Leerstoelgroep Farming Systems Ecology van Wageningen UR liep naadloos over in de praktijk van ERF landbouwbedrijf uit de Flevopolder. Alle mooie voorbeelden van Bianchi over diversificatie van de teelt en van agroforestry worden in de toekomst in de polder werkelijkheid. Een gebied van 100 hectare gaat omgezet worden in een samenhangend geheel van natuur, cultuur en recreatie.

Ook de discussiebijeenkomst 'Op weg naar 100% biologisch zaadgoed' was levendig. Hoe ver kun je gaan om al het zaadgoed biologisch te krijgen? Is dat realistisch? En op welke termijn? De Nederlandse zaadbedrijven kunnen veel realiseren, maar willen dan wel de zekerheid dat het zaadgoed ook gekocht wordt. En telers willen goed opbrengende gewassen, tegen niet teveel geld. De zaal had heel wisselende meningen, waardoor alle kanten van de zaak goed belicht werden.

De staatssecretaris had haar Duitse collega uitgenodigd om ook een visie te schetsen op de innovatie in de biologische landbouw. Daar waar Dijksma man en paard noemde bij de innovaties (Groene weg, Eosta en DO-IT), was minister Schmidt van de plannen en verdedigde hij de plannen voor de nieuwe Europese biologische regelgeving. Helaas waren beide ministers bij het debat al naar een volgende afspraak, waardoor de scherpe antwoorden van Alnatura-directeur Goetz Rehn door hen niet gehoord werden.

Bij de workshop over het wereldvoedselvraagstuk toonde oud-VU docent Harry Aiking overtuigend aan dat we met de huidige manier van landbouw bedrijven en ons standaard eetpatroon onze planeet binnen korte termijn om zeep helpen. Meer vegetarisch eten, minder weggooien en een ander energiegebruik is de enige oplossing om goed om te gaan met onze kostbare landbouwgronden. De Vegetarische Slager liet zien hoe hij mensen aan het vegetarisch eten kreeg: door het heel erg lekker te maken. Tenslotte riep Eosta, Volkert Engelsman op om de bodemcampagne SaveourSoils.com te steunen. Hieraan helpt Bionext graag mee:
Verzamel campagne-logo's van Save our Soils en help daarmee telers wereldwijd om de bodem te bewaren. Eosta hoopt € 100.000,- te verzamelen, die ze investeren in trainingen over bodemvruchtbaarheid en composteren. Een volle bodemkaart met 5 logo's is € 25,- waard, een like op facebook € 2,50. Dus ben je actief op facebook: like www.facebook.com/saveoursoils.now.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: