Uit microbiologische metingen bleek dat één derde van de onderzochte slavinken op dag van uiterste houdbaarheid zoveel bacteriën bevatte dat de kwaliteit op zijn minst bedenkelijk is. Zes waren duidelijk bedorven. Van veel slavinken is de kwaliteit niet meer goed op de 'te gebruiken tot'-datum, en soms op de dag van aankoop al niet meer.
De Consumentenbond adviseert slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten, ze goed door te bakken en hygiënisch te werken.
Biologisch
Er zijn in totaal dus 15 slavinken getest, zowel conventioneel als biologisch. Van de biologische slavinken scoort Bio+ het beste met een 5,5. Bio+ eindigt daarmee op positie 4. AH Puur & Eerlijk scoorde een 4,5 en eindigde daarmee op de negende positie. Hollands Bio Slavinken van EkoPlaza volgen op positie 11 met een 4,2. En de bio-slavinken van Dirk op de twaalfde plek met een 3,0.Vet en zout
De Consumentenbond beoordeelde de slavinken op versheid, vet, zout, dierenwelzijn en het etiket. Alleen de Hollandse Bio slavinken van EkoPlaza scoren redelijk op vetgehalte, alle andere vinken krijgen hiervoor het testoordeel matig tot slecht. Opvallend is dat de vetste slavink, van Plus, zo'n 10 gram meer vet bevat dan op het etiket staat aangegeven. In de EkoPlaza slavink zit juist 10 gram minder dan het etiket vermeldt.Slavinken zijn behalve vet ook vaak erg zout. De zoutste slavinken bevatten meer dan 2 gram zout, waarmee consumenten al een derde binnenkrijgen van de dagelijkse maximale hoeveelheid zout dat volgens de Gezondheidsraad aanvaardbaar is.
Voor meer informatie: www.consumentenbond.nl