Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Willen jullie meer of minder pesticiden in jullie lichaam?"

In Grensverleggers, een initiatief van MVO Nederland, vertellen verschillende Nederlandse MKB-ondernemers over de dagelijkse praktijk van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. 'Grensverlegger' Michaƫl Wilde van Eosta gaat in de onderstaande blog onder meer in op de vraag wanneer je mag concluderen dat het eten van biologisch voedsel gezonder is dan het eten van niet-biologisch voedsel.

Willen jullie meer of minder pesticiden in jullie lichaam?
Eerder deze maand verscheen er een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen die biologisch eten, minder pesticiden in hun lichaam hebben. Uit de studie met 4500 proefpersonen bleek dat mensen die veel biologische groenten en fruit eten minder pesticiden in hun urine hadden dan mensen die conventioneel geteelde groenten eten. Geen grote verrassing lijkt mij.

Definitie van 'gezondheid'

Over het algemeen zijn wij het met elkaar eens dat pesticiden in het menselijk lichaam ongezond en dus onwenselijk zijn. De vraag is dan, mogen wij concluderen dat het eten van biologisch voedsel gezonder is dan het eten van niet-biologisch voedsel? Voor mij is er geen twijfel mogelijk, maar voordat je te hard van stapel loopt moet je natuurlijk eerst goed nadenken over de definitie van 'gezondheid' in relatie tot het stukje groente of fruit dat je in je handen hebt. Is het een schoon product? Hoeveel vitamines, mineralen, sporenelement en aminozuren zitten in het product? Wat doet dat stukje groente of fruit (al dan niet bespoten) in je lichaam? Als je op dit thema gaat 'googelen' is de enige conclusie dat 'de wetenschap' er nog niet uit is en daar zijn de agro-chemiereuzen zoals BASF, Bayer, Dow, Syngenta en Monsanto erg blij mee.

'De wetenschap' is er nog niet uit en daar zijn de agro-chemiereuzen zoals BASF, Bayer, Dow, Syngenta en Monsanto erg blij mee.

Afwachten niet nodig

Gelukkig zijn er heel veel boeren, burgers en mooie organisaties die niet aan de zijlijn zitten en afwachten tot de wetenschap met een duidelijke conclusie komt. Voor hen is het glashelder dat een biologische appel gezonder is dan een met gif bespoten appel. Bovendien is biologische landbouw ook beter voor het water, de bodem, de bijen, de vlinders, de vogels en nog veel meer.

Ik herhaal dus nog even de vraag: "Willen jullie meer of minder pesticiden in jullie lichaam?"

Wat hoor ik? Minder, minder, minder!

Goed, dan gaan wij, samen met biologische boeren over de hele wereld, dat even voor jullie regelen!

Bron: Grensverleggers - MVO Nederland
Publicatiedatum: