Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Licht optimaal gebruiken dankzij Efibia-water"

Bijzondere manier van telen bij nieuwe bio-kwekerij

Tholen - Biologische groententeelt, eigen zaadteelt en een onderzoek naar de effecten van kristalwater op de groententeelt. Het gebeurt allemaal bij glastuinbouwbedrijf Efibia, De bijzondere kwekerij werd een jaar geleden opgericht en verwacht binnen enkele jaren uit te groeien naar 30 hectare.

Ruim een jaar geleden werd kwekerij Efibia opgericht in een voormalig rozenkwekerij in Almere. Het bedrijf (1,5 hectare open teelt, 1,5 hectare kas) is een soort proeftuin van een groep ambitieuze, biologische ondernemers. In de kwekerij staan door het jaar heen wel 70 soorten groenten - van momenteel rucola, koolrabi en radijs tot tomaten en paprika's in de zomer. Daarnaast teelt het bedrijf kruiden, zowel medicinaal als eetbaar, en eetbare bloemen. Op het bedrijf wordt bovendien gekeken naar de mogelijkheden om 10 mensen met een verstandelijke beperking aan het werk te stellen. Het sluit aan bij de wens van het bedrijf om duurzaam te werken en uit te gaan van de kansen van de mens. "We zijn in contact met re-integratiebureaus. Volgens hen zijn we de enige in de regio van 180 hectare die dit oppakt", vertelt Andre Hamel, sinds twee maanden bedrijfsleider bij het bedrijf.



Elektromagnetische velden

Maar dat is niet het enige bijzondere aan Efibia. De oprichters hebben een bijzondere overtuiging liggen aan hun kwekerij. De ondernemers kijken naar elektromagnetische velden en de werking daarvan op levende organismen. Er wordt gebruik gemaakt met een speciaal soort water, dat langs kristallen geleid is. "Daardoor krijgt het een andere structuur", verduidelijkt Hamel. Het is volgens hem niet te vergelijken met gevitaliseerd water, of en andere bekende waterbehandeling uit de tuinbouw. Het is een eigen onderzoeksproject van de initiatiefnemers van het bedrijf.

Door gebruik van het water moet het mogelijk zijn om het hele lichtspectrum van de zon over te dragen aan de groenten en de kruiden. "Alle golven", verduidelijkt Hamel. "Van gelicht tot geluid. Alles." In een speciaal onderzoeksdeel van de kas wordt het effect van het water bekeken. Ook is er een deel van de kas speciaal ingericht voor de zaadteelt. "We werken met drie generaties van hetzelfde zaad, om de effecten van het water en het licht naar voren te laten komen." F1-hybrides komen er dan ook niet in bij Efibia. Met dit alles menen de ondernemers voedzamere, gezondere en lekkerdere producten kunnen telen."We kijken steeds wat mogelijk is. Of de producten er beter van worden", vertelt Hamel. "Maar we zijn ook realistisch: dit is het tweede jaar. We leren nog veel."


Deze video is door Regiotour Flevoland gemaakt bij een bezoek aan Efibia Almere. Initiatiefnemer Dolf Zantinge vertelt meer over de bijzondere kwekerij.

Verkoop

De verkoop van de groenten regelt het bedrijf zelf. De prijzen liggen gelijk aan 'normale' bio-teelt. "We hebben een winkel die drie dagen per week open is, we doen wat naar cateringbedrijven en groentenboxen. Naar iedereen eigenlijk, die het wil hebben." De onverkochte producten worden door een kok uit de buurt verwerkt tot soepen, sauzen en sappen. "Alles wat in een potje kan", vertelt Hamel. "Op het moment doen we veel soepen. Vorig jaar hebben we veel productie gehad en hebben we niet alles kunnen verkopen. Dit jaar verwachten we alles te verkopen." En daar houden de ambities van Efibia niet op. Ze willen zo snel mogelijk uitbreiden naar een assortiment van 100 kruiden. "En in 2018 willen we naar 30 hectare groeien", vertelt Hamel. Is dat realistisch, gezien de slechte situatie in de tuinbouw? Ja en nee, vindt Hamel. "Als je kijkt naar de tuinbouw is het niet realistisch. Maar, als je kijkt naar de ontwikkelingen in de bio-sector is dat het zeker wel."

Voor meer informatie:

Efibia
Overstag 17
1316 VB Almere
06 53166035
www.efibia.nl
Publicatiedatum: