Ruim een jaar geleden werd kwekerij Efibia opgericht in een voormalig rozenkwekerij in Almere. Het bedrijf (1,5 hectare open teelt, 1,5 hectare kas) is een soort proeftuin van een groep ambitieuze, biologische ondernemers. In de kwekerij staan door het jaar heen wel 70 soorten groenten - van momenteel rucola, koolrabi en radijs tot tomaten en paprika's in de zomer. Daarnaast teelt het bedrijf kruiden, zowel medicinaal als eetbaar, en eetbare bloemen. Op het bedrijf wordt bovendien gekeken naar de mogelijkheden om 10 mensen met een verstandelijke beperking aan het werk te stellen. Het sluit aan bij de wens van het bedrijf om duurzaam te werken en uit te gaan van de kansen van de mens. "We zijn in contact met re-integratiebureaus. Volgens hen zijn we de enige in de regio van 180 hectare die dit oppakt", vertelt Andre Hamel, sinds twee maanden bedrijfsleider bij het bedrijf.
Elektromagnetische velden
Maar dat is niet het enige bijzondere aan Efibia. De oprichters hebben een bijzondere overtuiging liggen aan hun kwekerij. De ondernemers kijken naar elektromagnetische velden en de werking daarvan op levende organismen. Er wordt gebruik gemaakt met een speciaal soort water, dat langs kristallen geleid is. "Daardoor krijgt het een andere structuur", verduidelijkt Hamel. Het is volgens hem niet te vergelijken met gevitaliseerd water, of en andere bekende waterbehandeling uit de tuinbouw. Het is een eigen onderzoeksproject van de initiatiefnemers van het bedrijf.Door gebruik van het water moet het mogelijk zijn om het hele lichtspectrum van de zon over te dragen aan de groenten en de kruiden. "Alle golven", verduidelijkt Hamel. "Van gelicht tot geluid. Alles." In een speciaal onderzoeksdeel van de kas wordt het effect van het water bekeken. Ook is er een deel van de kas speciaal ingericht voor de zaadteelt. "We werken met drie generaties van hetzelfde zaad, om de effecten van het water en het licht naar voren te laten komen." F1-hybrides komen er dan ook niet in bij Efibia. Met dit alles menen de ondernemers voedzamere, gezondere en lekkerdere producten kunnen telen."We kijken steeds wat mogelijk is. Of de producten er beter van worden", vertelt Hamel. "Maar we zijn ook realistisch: dit is het tweede jaar. We leren nog veel."
Deze video is door Regiotour Flevoland gemaakt bij een bezoek aan Efibia Almere. Initiatiefnemer Dolf Zantinge vertelt meer over de bijzondere kwekerij.
Verkoop
De verkoop van de groenten regelt het bedrijf zelf. De prijzen liggen gelijk aan 'normale' bio-teelt. "We hebben een winkel die drie dagen per week open is, we doen wat naar cateringbedrijven en groentenboxen. Naar iedereen eigenlijk, die het wil hebben." De onverkochte producten worden door een kok uit de buurt verwerkt tot soepen, sauzen en sappen. "Alles wat in een potje kan", vertelt Hamel. "Op het moment doen we veel soepen. Vorig jaar hebben we veel productie gehad en hebben we niet alles kunnen verkopen. Dit jaar verwachten we alles te verkopen." En daar houden de ambities van Efibia niet op. Ze willen zo snel mogelijk uitbreiden naar een assortiment van 100 kruiden. "En in 2018 willen we naar 30 hectare groeien", vertelt Hamel. Is dat realistisch, gezien de slechte situatie in de tuinbouw? Ja en nee, vindt Hamel. "Als je kijkt naar de tuinbouw is het niet realistisch. Maar, als je kijkt naar de ontwikkelingen in de bio-sector is dat het zeker wel."Voor meer informatie:
Efibia
Overstag 17
1316 VB Almere
06 53166035
www.efibia.nl