Vispakketten, workshops en exclusieve tochten in de voorverkoop
De crowdfundingcampagne van Jan en Barbara is niet een klassieke campagne waar publiek alleen geld investeert. Jan en Barbara zetten vispakketten, workshops en exclusieve wadvistochten in de voorverkoop. "Met het verworven geld willen we het Fileerlokaal realiseren en krijgen de investeerders hun pakket of beleving als het lokaal af is. We moeten wel een minimaal bedrag ophalen om dit mogelijk te maken, zo niet dan krijgen investeerders hun geld terug", vertelt Jan.Sprookjesachtige actie op de boerenmarkt in Amsterdam
Jan en Barbara hebben aanstaande zaterdag wel een hele bijzondere vangst meegenomen. Een tipje van de sluier willen zij wel geven. "Eigenlijk is het woord ‘sprookjesachtige’ vangst beter op zijn plaats", aldus Barbara. Deze vangst zetten zij in om aandacht te vragen voor het fileerlokaal.De boerenmarkt in Amsterdam vindt plaats op zaterdag 21 februari van 08:00 tot 17:00 op de Noordermarkt in de Jordaan. De bijzondere vangst is vanaf 10:00 aanwezig.
Fileerlokaal ‘t Ailand
Nu meer dan drie jaar geleden openden Jan en Barbara al Proeflokaal 't Ailand. Een eigen plekje waar ze verse vis van henzelf en van collega Goede Vissers serveren. In het begin hielden ze regelmatig lezingen, workshops en themabijeenkomsten, maar tegenwoordig is daar geen ruimte meer voor in het steeds drukker wordende proeflokaal. "In het begin stonden gasten ook vaak met ons vis te fileren in de keuken. Ook dat gaat nu niet meer. Maar de mensen die ons bezoeken willen nog steeds alles weten over de vis, meekijken hoe we fileren en het juist ook zelf proberen. De tijd is daarom rijp voor het fileerlokaal."Dit lokaal moet een moderne door de NVWA goedgekeurde ruimte worden voor de verwerking van vis, schaal- en schelpdieren, voor workshops verse vis fileren en keuren, vissoepen en -sauzen maken en zelf visroken, én als startpunt voor prachtige een- of meerdaagse traditionele wadvistochten.
Er is uit zee veel meer te oogsten dan alleen vis. Veel bijvangst van zeewier en zeesla en in de Waddenzee is een overvloed aan strandkrabben. En van koppen en graten is heerlijke soep te maken. "Daarom gaan we in het fileerlokaal ook met deze bijzondere producten aan de slag. Zo verspillen we niets."
In het fileerlokaal komen meerdere werktafels voorzien van een spoeldouche om de vis, de snijplaat en het gereedschap steeds te kunnen spoelen. En goten met roosters in de vloer om spoelwater af te voeren. Ook een grote kookketel, elektrische roerzeef en een etikettenprinter is nodig. "Dan kunnen onze producten in potten worden verkocht in natuurvoedingswinkels, met een volledig track & trace systeem zoals de NVWA dat eist. Voor workshops visroken willen we 4 rooktonnen kopen zodat 4 kleine groepjes tegelijk aan de slag kunnen. En voor het goed verwerken van zeesla zijn grote spoelbakken nodig en een grote slacentrifuge."
Voor meer informatie: www.crowdaboutnow.nl/tailand