Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De bio-supermarkt als opstapje

Alphonso mango uit India nieuw en interessant ras

Op 20 januari 2015 hief de Europese Commissie het importverbod op de Indiase Alphonso mango's op in de EU. Het exotische fruit was niet toegestaan in de EU als gevolg van fytosanitaire redenen. Karthik Tagaré, directeur van Baustok UG (Biothal), importeur uit Hamburg, heeft specifieke plannen over hoe hij de mango op de Europese (met name op de Duitse) markt gaat brengen. "Vorig jaar wilden we onze mango's introduceren in Duitse, biologische supermarkten. Onze onderhandelingen waren al in een vergevorderd stadium, maar toen verbood Europa de Alphonso mango. Nu het verbod is opgeheven, kunnen we de onderhandelingen hervatten." De importeur is bekend met de handel in exotische vruchten. Onderdeel van het assortiment van Biothals zijn onder andere de Indiase papaja en granaatappel.



Een mango met een unieke smaak 

"De Alphonso heeft een zeer intense en delicate smaak. De mango is veel zoeter dan de mango's die we kennen uit Brazilië, Spanje of Israël. Alle mensen die de vrucht een keer hebben geprobeerd, willen nooit meer een ander type eten," aldus Tagaré. Hij vervolgt: "De verhouding van steen en pulp van de Alphonso is bijna gelijk aan de andere mango-rassen. De Alphonso heeft misschien een beetje meer pulp: tien tot vijftien procent. Maar de Indiase mango is ook een beetje kleiner dan de traditionele mango's. Het gewicht van de Alphonso ligt tussen de 250 en 350 gram per vrucht."

Met het vliegtuig naar Europa 

De Alphonso zal Europa bereiken door de lucht, "Wij importeren de mango met een rijpheid van 30 tot 40 procent", stelt Tagaré. "Dan hebben we een houdbaarheid van acht tot tien dagen. Als de consument het fruit in de supermarkt koopt, is het fruit nog één of twee dagen goed." De mango's worden geleverd in vierkante dozen. Alle dozen bevatten 4 tot 5 mango's. De prijs voor de Indische vruchten zal variëren, afhankelijk van het feit of ze biologisch zijn of niet. Tagaré rekent echter op een kleine prijsverhoging. "Het is mogelijk dat de mango's dit jaar een beetje duurder zijn dan normaal. Deze stijging wordt veroorzaakt door de 'Hot Water' behandeling tegen de fruitvliegbesmetting."

De biologische supermarkt als een opstapje

De importeur zegt: "Voor ons is het een persoonlijke uitdaging om de consumenten te enthousiasmeren over ons product. De mango's zien er anders uit, dus de consumenten moeten er allereerst aan wennen." Tagaré wil de sprong naar de grote supermarktketens maken via de biologische supermarkten. "We hebben gemerkt dat de 'biologische' consumenten aantonen dat ze een grotere bereidheid hebben om nieuwe producten te kopen en uit te proberen. Dit zagen we terug bij de kurkuma en lychee. Die hebben de sprong van de biologische supermarkt naar de supermarktketens al gemaakt."

De eerste leveringen in begin maart 

In India werkt Biothal rechtstreeks met de lokale telers. "Mijn collega Satyam Mishra in India zorgt voor de kwaliteitsborging. We hebben onze supply chain volledig gegarandeerd en moeten ervoor zorgen dat onze producten daadwerkelijk biologisch zijn. Onze telers en leveranciers zijn gecertificeerd door erkende controle-instanties van de Europese Unie. De producten worden getest en gecontroleerd door TÜV-Nord. Alleen wanneer zij een 'OK' geven, zullen onze goederen worden geëxporteerd." Tagaré verwacht dat de eerste leveringen begin maart 2015.

Voor meer informatie:

Kartik Tagaré
Baustok UG
Bitterfelderweg 12,
65931 Frankfurt
Tel: +49 (0) 348 2 5959
kartik@baustok.com
www.biothal.de
Publicatiedatum: