Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat bepaalt de meerprijs van bio-AGF?

Tholen - Waarom is voor bepaalde biologische AGF-producten een hogere meerprijs gerechtvaardigd? David Waller van Bioport en Siem van der Valk van Bio World vertellen over de verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Van duurder zaaigoed, tot teelttechnieken en de schommelingen op de markt. Toch denkt Siem dat de prijs voor biologische producten in de supermarkt lager kan.

De meerprijs op bio-producten is volgens David Waller van Bioport in Zwaagdijk-Oost met name afhankelijk van de kosten die de teler moet maken. "Over het algemeen kost de biologische teelt meer dan de conventionele teeltwijze. Dit komt door het duurdere zaai- en pootgoed waarvan zij gebruik moeten maken en de hogere kosten die ze moeten maken als het gaat om onkruidbestrijding. Daarom merk je aan de andere kant dat de prijsverschillen tussen regulier en biologisch kleiner zijn bij producten waar weinig opbrengstverschil en ziektedruk is."



Siem van der Valk van Bio World in Poeldijk geeft desgevraagd aan dat de meerprijs op biologische producten te maken heeft met de teelttechniek. "Voor sommige producten moet de biologische teler nu eenmaal veel meer moeite doen, waardoor de prijs van een bepaald bio-product zelfs kan verdubbelen ten opzichte van gangbaar. Een knappe reguliere paprikateler kan bijvoorbeeld een opbrengst van zo'n 30 kilogram per vierkante meter realiseren, terwijl de bio-teler het vaak moet doen met 20 kilogram. Dergelijke opbrengstverschillen kunnen eigenlijk alleen in de prijs gecompenseerd worden. Ook ligt de kostprijs voor de biologische paprikateler veel hoger. De bio-teler gebruikt immers geen chemische middelen, maar is afhankelijk van duurdere biologische bestrijding."

Alleen biologische vollegrondsgroenten?

Siem geeft verder aan dat in Nederland de prijsverschillen tussen biologische en reguliere producten uit het vollegrondsgroentesegment minder groot zijn dan in andere productgroepen. "De vollegrondsproducten liggen prijstechnisch niet heel ver van elkaar. Dat is ook de reden dat in Scandinavië in diverse supermarkten van sommige producten, zoals peen en uien, alleen een biologische variant verkrijgbaar is. Als het prijsverschil bijvoorbeeld maar 10 cent per kilo is durven retailers het sneller aan om het gangbare product uit het schap te halen."



In de ogen van David is het prijsverschil tussen biologische en conventionele producten ook sterk afhankelijk van de marktsituatie. Hij noemt de situatie op de uienmarkt als voorbeeld: "Voor de gangbare uien krijgen telers momenteel een heel lage prijs, terwijl de prijs voor bio-uien juist heel hoog ligt voor de tijd van het jaar. Dit komt doordat de oogstopbrengst in Frankrijk heel slecht is en er meer vraag dan anders is vanuit Duitsland. Dergelijke situaties drijven het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar alleen maar verder op." David vraagt zich overigens af in hoeverre de consument iets merkt van deze ontwikkelingen op de markt. "Als supermarkten de prijsverhogingen één op één doorberekenen zal de consument het wel merken. Supermarkten dekken zich deels in door vooraf contracten af te sluiten, waardoor de prijzen in de winkel niet meteen omhoog gaan, anderzijds zijn de marges op bio-AGF al zo hoog dat een verhoging van de inkoopprijs niet altijd doorberekend hoeft te worden."

Kleiner verschil in Israël

Over de paprika zegt Siem vervolgens dat de opbrengst- en prijsverschillen tussen biologische en gangbaar in Nederland een stuk groter zijn dan bijvoorbeeld op de Israëlische markt: "In Israël worden de paprika's allemaal in de grond geteeld en vanwege de bodemsoort hebben de bio-telers daar over het algemeen minder last van insectenplagen. De opbrengsten in de biologische teelt liggen daardoor in Israël heel dicht op elkaar en daardoor is er ook een kleiner prijsverschil."

De tomaat is een heel ander verhaal dan de paprika, zo geeft Siem aan. "Dit product is moeilijker biologisch te telen en heeft daardoor een veel hogere kostprijs. Daarnaast is de laatste jaren de prijs/opbrengst-verhouding niet zo gunstig. De prijsvorming in bio is uiteraard ook afhankelijk van de ontwikkelingen op de reguliere markt."


Te lage prijs

David erkent dat ook handelsbedrijven hier en daar een te lage prijs bieden. "Over het algemeen zijn biologische telers zeer mondig. Toch komen er elk jaar wel wat nieuwe telers bij die vanuit hun onervarenheid te weinig voor hun producten vragen. Zij worden door schade en schande wijs, het bedrag klinkt heel mooi, maar aan het eind van het seizoen blijkt dat ze door het verschil in opbrengst qua kosten niet uitkomen."

Retail

Siem is ervan overtuigd dat er nog stappen gemaakt kunnen worden in het verlagen van het prijsverschil tussen biologische en conventionele AGF-producten in de supermarkt. "Als supermarktondernemers echt zouden willen, hoeft het verschil echt niet heel groot te zijn. Dit is vooral afhankelijk van hoe de supermarkt er in staat. Als de ondernemers vol voor biologisch gaan is er echt wel wat mogelijk." De AGF-handelaar van Bio World vraagt ook nog aandacht voor de beeldvorming dat biologisch heel duur is: "In onze ogen is het ook een misvatting dat biologisch heel
duur is. Conventioneel is vaak veel te goedkoop. Zelfs een klein kind snapt dat een teler niet rond kan komen met de extreem lage prijzen die tegenwoordig gehanteerd worden. Deze prijzen zijn niet toereikend voor de teler. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in de keten er een boterham aan kan verdienen."

Voor meer informatie: s.vandervalk@bioworld.nl en info@bio-port.nl