Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-brood Bakkerij Staghouwer landelijk erkend als streekproduct

Als één van de weinigen in de provincie Groningen doen ze het: bakken van brood van oude graansoorten uit de Waddenregio en ook nog eens biologisch. Bakkerij Staghouwer in Tolbert met ook een winkel in Leek gebruikt sinds 2013 authentieke Groninger graanrassen. Dit zijn oude tarwesoorten als Cardos en Ommelander tarwe en het oud roggeras Sint Jans Rogge van biologisch akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in Garmerwolde en het oerspelt Oberkulmer Rotkorn van Landgoud in Kloosterburen, eveneens van biologische teelt. Molen 't Lam in het Friese Woudsend maalt de granen tot meel. Voor dit brood met duidelijke herkomst hebben ze onlangs het Waddengoud streekkeurmerk en tevens landelijke erkenning als echt en eerlijk streekproduct gekregen.



De meeste bakkers krijgen bulkmeel aangeleverd om brood van te bakken. Marjan Staghouwer wilde het helemaal anders. Brood van granen uit de eigen streek waar je weet waar het vandaan komt, weet wie het maalt tot meel en eenmaal in de bakkerij aangekomen ook op een ambachtelijke manier gebakken. En alles op biologische wijze geteeld en gemaakt. "Een goede chef-kok in een restaurant weet precies waar zijn voedsel die hij voorschotelt aan zijn gasten vandaan komt. Als broodbakkers willen we ook culinaire kwaliteit leveren. Dan moet je dus alles weten over je ingrediënten en hoe je de beste smaak aan je product kan geven. Dat is zoeken naar de juiste graanrassen en de juiste graanboeren en naar een molenaar die het meel nog maalt op gevoel en niet via automatische fabriekssystemen. En wij als bakkers geven het deeg ook de tijd om te rijzen en bakken het brood nog op een ovenvloer en zonder gebruik van broodverbeteraars. Wij willen voor onze klanten brood met een topsmaak en een duidelijk verhaal. Het Waddengoud-predicaat versterkt dit", aldus Marjan Staghouwer. Het brood van de bakkerij is ook Skal-gecertificeerd en dus officieel biologisch.



Brood van Bakkerij Staghouwer is niet alleen te koop in de bakkerij in Tolbert en Leek, ook Ekoplaza aan de Nieuwe Ebbingeweg in Groningen verkoopt brood van Staghouwer en ook Beter Bio in Leek heeft diverse broodproducten in het assortiment.

Stichting Waddengroep, eigenaar van streekkeurmerk Waddengoud, vindt de certificering van Bakkerij Staghouwer van grote toegevoegde waarde. "Van oudsher zijn de Groninger kustgebieden graangebieden geweest. Getuige ook het prachtige initiatief 'De Graanrepubliek' om deze oude granen in ere te herstellen. Ambachtelijk biologisch brood van Groninger waddengranen is dan ook back to the roots. Het past dan ook helemaal binnen de streekfilosofie van Waddengoud", vertelt Henk Pilat van de Waddengroep.

Met de certificering met Waddengoud is het brood van Staghouwer ook meteen landelijk Erkend Streekproduct via Streekeigen Producten Nederland (SPN). Waddengoud is aangesloten bij SPN, de overkoepelende organisatie voor erkende streekproducten in heel Nederland, en volgt één op één de criteria van SPN voor herkomst en duurzaamheid, die door het Ministerie van Economische Zaken zijn erkend.
Publicatiedatum: