Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grond provincie Groningen naar natuurorganisaties

De provincie Groningen gaat 450 hectare natuurgrond overdragen en verkopen aan de natuurorganisaties Staatsbosbeheer, Stichting Het Groninger Landschap en Natuurmonumenten. Het gaat vooral om grond die de provincie heeft aangekocht om landinrichtingsprojecten in Groningen uit te kunnen voeren.

Natuurnetwerk Nederland

Doel van deze projecten is het realiseren van het Natuurnetwerk Nederland (voorheen bekend als de Ecologische Hoofdstructuur). De grond is in veel gevallen al ingericht als natuurgebied en het beheer wordt vaak ook al door de betreffende organisatie gedaan. Gedeputeerde Henk Staghouwer is tevreden over de afspraken die zijn gemaakt: "Het beheer van natuur is in goede handen bij deze organisaties."


Zuidlaardermeer met vogels.

Afspraken

Staatsbosbeheer heeft met de provincie een overeenkomst afgesloten waarin afgesproken is dat Staatsbosbeheer als tegenprestatie grond beschikbaar gaat stellen om zo te helpen opgaven die er liggen in een bepaald gebied, op te pakken. Met Natuurmonumenten en het Groninger Landschap is afgesproken dat zij de natuurgronden van de provincie kopen tegen de geldende marktwaarde voor natuurgrond. De provincie Groningen voldoet hiermee aan Europese regels over gelijkberechtiging en marktwerking.

Haren en Midden-Groningen

De feitelijke doorlevering zal de komende jaren zijn beslag krijgen. Een belangrijk deel van de gronden ligt in het gebied van de Landinrichting Haren (het Zuidlaardermeer- en Drentse Aa-gebied) en in Midden-Groningen.
Publicatiedatum: