Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rhumveld verwacht overschot bio-quinoa in 'duurder' Bolivia

Tholen - Quinoa is een vrij nieuw product in de portefeuille van Rhumveld Winter & Konijn. De distributeur en importeur uit Capelle aan den IJssel heeft nu ongeveer een jaar quinoa in haar assortiment. Paul van Schijndel, business development manager biologisch bij Rhumveld, geeft aan dat binnen Rhumveld veel kennis over de quinoamarkt aanwezig is. "Dat heeft er al toe geleid dat we dit eerste oogstjaar 500.000 kilo quinoa aan onze klanten leveren, het meeste daarvan is biologisch. We hebben de quinoamarkt betreden nadat Robin Fitzgibbon bij ons in dienst is gekomen. Robin beschikt over enorm veel kennis, aangezien hij zo'n twintig jaar geleden de eerste was die quinoa naar Europa heeft gehaald. Daarnaast hebben we nog ons inkoopkantoor in Zuid-Amerika, waar Eveline Tegelaar dagelijks in contact is met onze leveranciers om de ontwikkelingen in de markt van dichtbij te volgen."
 

Paul, Robin en Eveline te midden van de Boliviaanse quinoa (november 2014).

Bolivia was van oudsher hét quinoa-land. Paul geeft aan dat Peru haar buurland Bolivia qua productie ondertussen voorbij is gestreefd. "In 2014 werd in Bolivia nog zo'n 80.000 ton aan quinoa geteeld en in Peru zelfs zo'n 87.000 ton."
 

Overschot in Bolivia

Bij Rhumveld verwachten ze dat er heel veel quinoa over zal blijven in Bolivia. De prijsontwikkelingen daar hebben nadelige gevolgen voor de verkoop. "Het grootste deel van de quinoa die wij importeren is inmiddels afkomstig uit Peru. In Bolivia zijn ze ontstemd omdat we minder quinoa bij hen afnemen. Ze hielden de prijs daar echter dermate hoog, dat we genoodzaakt waren om meer quinoa uit Peru in te kopen. Het is voor ons essentieel om de quinoa tegen een fatsoenlijke prijs op de markt te kunnen zetten. De Nederlandse consument heeft met aardappelen en rijst namelijk voldoende alternatieven voor handen."
 

Eén van de quinoatelers in Bolivia.

Paul merkt dat Bolivia dit inmiddels inziet en dat de prijs voor quinoa nu daalt. "Dit is naar onze mening iets te laat. Iedereen heeft zijn behoefte nu al ingedekt. We vinden deze situatie erg zonde, omdat we onze projecten daar graag blijven steunen en verder willen ontwikkelen. Daarom zijn we in november in Peru en Bolivia geweest om te bespreken wat er leeft in Europa en hoe de prijzen zich ontwikkelen. We zijn daar ook bij boerenbijeenkomsten geweest om meer begrip te kweken."


Paul in Bolivia.

Kwaliteit

De quinoa in Peru was dus lange tijd een stuk goedkoper, toch levert Rhumveld niet in op kwaliteit: "Het feit dat de Peruaanse quinoa goedkoper is dan uit het buurland betekent niet dat de quinoa uit Peru van mindere kwaliteit is. De kwaliteit is namelijk fantastisch. Wel moeten we goed uitkijken waar we de quinoa kopen; leveranciersselectie en korte lijnen in origine zijn daarbij essentieel. In Peru telen ze bijvoorbeeld van oudsher quinoa in hoger gelegen gebieden. Als gevolg van de sterke groei wijkt men nu steeds vaker uit naar lager gelegen gebieden. Daar is het insectenrisico groter en is de kans op het gebruik van pesticide hoger. Daarom zijn extra checks nodig om te garanderen dat het product 100% biologisch is. Om die reden kopen wij alleen quinoa afkomstig uit hoger geleden gebieden."
 

Eerst testen, dan transporteren

Rhumveld zorgt er dus voor dat de quinoa in het land van herkomst al uitgebreid getest wordt, alvorens het product getransporteerd wordt. "We vinden het erg belangrijk om de quinoa daar al te testen, alvorens het getransporteerd wordt. Dit laten we doen door een Europees laboratorium. Zij bemonsteren en testen de Quinoa conform de Europese regelgeving. Pas wanneer zij groen licht geven, wordt de quinoa opgestuurd." Paul vertelt dat Rhumveld wat dit betreft geen risico's neemt. "We willen er verzekerd van zijn dat het product goed is en de leveranciers scherp houden."

Rhumveld Winter & Konijn staat van 11 tot en met 14 februari op de BIOFACH in Neurenberg (hal 1, stand 531).

Voor meer informatie:

Paul van Schijndel
Rhumveld Winter & Konijn
Rivium 1e straat 111
2909 LE Capelle aan den IJssel
010 2403337
p.vanschijndel@rhumveld.com
www.rhumveld.com