Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Laat je buren het verschil zien in de grond"

'Bio Pioniers' optimistisch over groei bio-branche

Tholen - Voorafgaand aan de Bio-beurs hield het Biohuis haar Algemene Ledenvergadering. Na deze vergadering volgde een openbaar en interactief gedeelte, waarin de deelnemers zich lieten inspireren door biologische en biologisch-dynamische boerinnen. Kees van Zelderen, één van de organisatoren, spreekt over een geslaagde bijeenkomst. "Er waren zo'n 100 tot 120 deelnemers, veel daarvan waren bij de vergadering, maar er schoof ook een hele groep aan toen de bijeenkomst begon. Een bijeenkomst als deze, waar boeren aan het woord zijn, trekt toch aan", aldus Kees.



Geartsje Postma en Cees van Roessel op het podium.

Op het podium verschenen Lizelore Vos (Maatschap Vos), Piet van IJzendoorn (Zonnehoeve), Cees van Roessel (De Dobbelhoeve), Fons Verbeek (Bioverbeek), Jaap van Deelen (De Glind) en Geartsje Postma uit Tjerkwerd. Kees: "Het was een erg leuke bijeenkomst, de samenstelling van de groep 'Bio Pioniers' pakte heel goed uit, met zowel jong als oud en mannen en vrouwen." Lizelore Vos maakt met haar 28 jaar bijvoorbeeld deel uit van de nieuwe lichting boeren, terwijl Piet van IJzendoorn al tientallen jaren actief is in de BD-landbouw. Kees heeft zelf overigens het gevoel dat de 'Bio Pioniers steeds jonger worden: "Veel jongeren laten zich via sociale media prikkelen door leeftijdsgenoten."
 
De Bio Pioniers hadden volgens Kees één ding gemeen: "Ze zijn allemaal optimistisch over de groei van de biologische branche. Ook benadrukten ze allemaal de verbeterde positie van biologische als het gaat om de sociale kant. Er is steeds meer waardering voor de bio-landbouw binnen de maatschappij."


Foto links: Kees Scheepens. Foto rechts: Jaap van Deelen en Lizelore Vos.

De bijeenkomst werd geleid door Kees en Kees, ook Kees Scheepens stond namelijk op het podium. "De wisselwerking tussen ons was goed. De boeren en boerinnen hebben we aan de keukentafel gezet en ik liep zelf ook rond met een losse microfoon om de interactie met de zaal te stimuleren." Hij geeft aan dat Lizelore een interessant antwoord gaf op de vraag hoe je boeren kunt overtuigen om om te schakelen, aangezien de groei van de productie achterblijft op de markt: "Proeven en graven. Met je buren gaan graven, het verschil laten zien in de grond. En proeven, ze het verschil laten proeven in de smaak van biologische producten."


Piet van IJzendoorn aan het woord.

Piet van IJzendoorn is van mening dat biologische en reguliere landbouw elkaar kunnen vinden via de bodem: "De bodem is zo rijk en er is nog veel in te ontdekken, waar ook reguliere boeren profijt van kunnen hebben. Daar kan bio het voortouw in nemen en reguliere boeren in meenemen. Je kunt daarbij laten zien wat kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen doen in de grond."

Voor meer informatie: cvanzelderen@home.nl, www.biohuis.org