Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Petitie voor WUR:

'Ga door met Agro Ecology op biologische grondslag'

Tholen - Tijdens de Bio-beurs heeft Sjoerd de Hoop, als bio-boer en medewerker in de Bio-beurs organisatie, samen met Kees van Veluw van Louis Bolk Instituut de eerste impuls gegeven voor de Petitie-tekst voor het behoud van een volwaardige plek, een full time functie, voor Agro Ecology op Wageningen UR na het aanstaande vertrek van Prof. Pablo Tittonell. De schrijvers en ondertekenaars van de petitie zijn boeren, verwerkers, retailers, onderzoekers, adviseurs en alle andere partijen die betrokken zijn bij de biologische sector in Nederland. Sjoerd: "We zijn bang dat de kracht er weer uit zal gaan wanneer Agro Ecology weer over allerlei andere groepen verspreid zal worden."
 
Zowel op de stand van Bio-Kennis, Natuurweide, Bionext en bij de workshops van de Stichting Boerengroep in de Meerhal lagen handtekeningenlijsten. Sjoerd: "De actie is positief ontvangen door de beursbezoekers. Het is een goede zaak dat studenten deze actie ook overnemen en zelf ook aan deze kar gaan 'trekken' dan kunnen wij als boeren en ander brancheleden uit de Biologische sector 'duwen' aan de achterkant."

Sjoerd verzoekt iedereen die al een echte handtekening heeft gezet deze ook nog eens digitaal te ondersteunen op onderstaande link via de Stichting Boerengroep uit Wageningen, zodat de organisatoren later gemakkelijker kunnen tellen. "Volgende week gaat Bionext ook een digitale link op de nieuwsbrief zetten. De digitale aantallen zijn dan leidend De handtekeningen in de papieren versie kunnen we altijd nog als symbolisch voorbeeld gebruiken."


Sjoerd toont de petitie op de Bio-beurs.

De petitietekst luidt als volgt:

Geacht college van bestuur van Wageningen UR,

Wij (boeren, verwerkers, retailers, onderzoekers, adviseurs en alle andere partijen die betrokken zijn bij de biologische sector in Nederland), aanwezig op de Bio-beurs, de beurs voor de hele bio-sector in Nederland, zijn geschrokken van het vertrek van Pablo Tittonell bij de WUR. Wij vinden dat de leerstoelgroep Farming Systems Ecology, zoals die ingevuld werd door hoogleraar Pablo Tittonell, volledig behouden moet blijven op Wageningen UR.

Wij vragen de WUR te zoeken naar een fulltime gelijk(w)aardige, nieuwe hoogleraar die de leiding neemt en doorgaat op de weg die Pablo Tittonell aangegeven heeft.

Vorig jaar heeft Pablo Tittonell zijn agro ecologische visie, die breder is dan biologische landbouw, gepresenteerd op de Bio-beurs en zijn visie werd omarmd door de aanwezigen. Er is een groot draagvlak voor zijn agro-ecologische benadering op biologische grondslag, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.

De continuering van dit vakgebied sluit naadloos aan bij de wens van Mw. Louise Fresco, voorzitter van het bestuur van Wageningen UR, meer contact en draagvlak te creƫren tussen wetenschap en samenleving. In het geval van de biologische sector is er groot draagvlak voor dit contact. Een hoogleraar die werkt vanuit het biologische gedachtegoed hoort thuis op een pluriforme Universiteit die midden in de samenleving wil staan. Dit geldt ook voor de buitengewone leerstoel Biologische Plantenveredeling waarvoor een verlenging vanaf 1 maart in aanvraag is. Dergelijke leerstoelen kunnen de brug slaan tussen de reguliere kennisontwikkeling en de biologische benaderingen.

De Biologische sector in Nederland kan niet zonder een wetenschappelijke ondergrond. De eerste generatie biologische boeren heeft de kunst van het duurzaam boeren veelal zelf uit moeten vinden. Op dit moment is de tweede generatie bio-boeren en zaadtelers sterk groeiend en om die te ondersteunen in het verder verduurzamen van de biologische landbouw is een bevlogen wetenschappelijke ondersteuning onontbeerlijk. Niet om ons af te zetten tegenover andere vormen van landbouw maar vooral om duurzaamheid een andere concrete invulling te geven. Onze zonen en dochters en veel andere bevlogen jonge mensen verdienen onderwijs en onderzoek voor onze gezamenlijke toekomst.

Stichting Boerengroep

De Stichting Boerengroep heeft uit naam van studenten nu ook een digitale handtekeningenactie opgezet via onderstaande link:

Graag laten we de WUR weten dat de snel groeiende biologische sector in Nederland vraagt om een goed passende vervanger van Pablo Tittonell om zijn werk op dezelfde weg te kunnen vervolgen.

Teken ook! Klik hier voor meer informatie over de petitie.
 
Voor meer informatie: Sjoerd de Hoop
Publicatiedatum: