Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeewier steeds populairder

Zeewier wordt steeds populairder bij de consument door de groeiende belangstelling voor natuurlijke en biologische voeding en superfoods. Op social media, in de pers en kookboeken worden recepten en informatie over zeegroenten gepubliceerd. Het gebruik van zeewier in de keuken is niet nieuw, het is één van de oudste voedingsmiddelen in kustgemeenschappen wereldwijd.

De populariteit is niet alleen gegroeid bij de consument, maar ook binnen de horeca en visserij groeit de interesse. Het oogsten van zeegroenten is een manier om te diversifiëren en uit te breiden. "Veel koks zijn op zoek naar nieuwe producten doordat de belangstelling voor lokale en ambachtelijke gerechten groeit", legt Seraphina Erhart van het Amerikaanse Maine Coast Sea Vegetables uit. "Vissers zijn op zoek naar methoden om het hele jaar door te kunnen werken."



Zeewier is al populair in Oosterse landen als China, Japan en Korea, maar nog niet in Noord-Amerika. Het product bevat veel mineralen en andere belangrijke elementen, die niet vaak worden gevonden in landplanten. Zeegroenten bevatten onder andere calcium, magnesium, ijzer, kalium en jodium.

“Hoewel zeewier zout smaakt, is het natriumgehalte niet te hoog. Ze zijn ook rijk aan plantaardige eiwitten, vitamines, vezels, antioxidanten, polyfenolen en andere fytonutriënten. Daarnaast bevatten ze gunstige vetten in goede verhoudingen. Zelfs de consumptie van een kleine hoeveelheid levert een groot deel van de dagelijkse voedingsbehoeften.”



Seraphina vervolgt:“Zeewier is de enige entiteit, die jodium direct opneemt uit de oceaan. Doordat er te veel zout wordt geconsumeerd, zijn er veel fysieke problemen ontstaan door jodiumtekort. Zeewier bevat koolhydraten die geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.”

Er zijn veel verschillende rassen, maar slechts een paar dozijn wordt geoogst en regelmatig gegeten. Maine Coast Sea Vegetables richt zich vooral op acht soorten zeewier. "We richten ons op Dulse, Kelp, Alaria, Laver of 'wilde nori', zeesla, Irish Moss, blaaswier en steenwier", zegt Seraphina.



De Mendocino Sea Vegetable Company richt zich op negen verschillende rassen. John Stephens-Lewallen begon in 1980 met de oogst van veel van deze rassen. De zeegroenten groeien op natuurlijke wijze in de oceaan. Elke zeegroente heeft een unieke groeimethode. Maine Sea Coast Vegetables verkoopt alleen gecertificeerde biologische producten. Slechts een klein deel van elke soort wordt geoogst om continue groei te garanderen. Ook de verontreiniging van de oceaan wordt gecontroleerd, zodat het zich niet verspreidt naar het zeewier.
"Elk seizoen testen we op straling beschermingsmiddelen, herbiciden, aardolieresiduen, PCB's, zware metalen en microbiologische verontreinigingen. Deze tests zijn altijd beschikbaar op onze website."

Het gebruik en de consumptie varieert van hele planten tot poeder. Sommige soorten kunnen direct gegeten worden, zoals Dulse. Andere soorten, zoals Laver, smaken beter als ze eerst worden geroosterd. Ook worden zeegroenten gebruikt voor bouillon, smoothies, deeg of als kruid of snack. Carrageen uit Irish Moss wordt gebruikt in alledaagse producten zoals ijs en tandpasta.

"Zeewier zal overleven en beter gaan verkopen dan alle andere groente op de markt", verwacht John. "Het heeft zijn volledige potentieel zelfs nog niet gerealiseerd. Er is behoefte aan een georganiseerde samenwerking tussen de overheid en wetenschappers om de consumenten in te lichten over alle voordelen die zeegroenten bieden."

Meer informatie:

Maine Coast Sea Vegetables, inc.
Tel: 207-565-2907
Fax: 207-565-2144
E: Info@seaveg.com
W: www.seaveg.com

Barbara and John Stephens-Lewallen
Mendocino Sea Vegetable Company
Tel: 707-895-2996
E: Kombuko@mcn.org
W: www.seaweed.net

Publicatiedatum: