Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische regelgeving: klaar voor de toekomst?

Het eerste halfjaar van 2015 kan beslissend zijn voor de ontwikkeling van de biologische sector in Europa het komende decennium. Eurocommissaris Timmermans gaf in december 2014 Europese instanties nog 6 maanden de tijd om een akkoord te bereiken over nieuwe productieregels voor de biologische boeren, telers, verwerkers, handelaars, importeurs en winkels. Op de Bio-beurs heeft Bionext in samenwerking met de Provincie Overijssel een debat georganiseerd over dit onderwerp.

De hoofdregels voor productie, verwerking en certificering van biologische producten zijn gelijk in de hele EU. De Europese Commissie wil die regelgeving aanpassen. Om bureaucratie uit te bannen en het consumentenvertrouwen in biologische producten te vergroten. Voorstellen daartoe in begin 2014 gedaan zijn zeer kritisch ontvangen door de sector, de landen en de regio's van Europa. Een akkoord is nog niet in zicht, ook niet omdat de meest controversiële onderwerpen nog besproken moeten worden.

Het Comité voor de Regio's, een Europees adviesorgaan van regionale overheden heeft, onder leiding van rapporteur Maij, gedeputeerde van de Provincie Overijssel, een rapport met kritiekpunten en aanbevelingen geschreven over het voorstel.


Bavo van den Idsert, Marco Schlüter en Hester Maij.

Het debat, donderdag 22 januari van 12:30 tot 14:00 in de grote zaal van de IJsselhallen te Zwolle, start met een de toelichting van gedeputeerde Hester Maij op het rapport. Marco Schlüter, directeur van IFOAM EU, de Europese belangenorganisatie voor de biologische sector geeft (in het Engels) zijn reactie en gaat in op de ontwikkelingen de komende periode. Dit wordt gevolgd door een discussie met de zaal. De sessie staat onder leiding van Bavo van den Idsert, directeur Bionext.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: