Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klanten Lazuur plukken bio-olijven in Portugal

Bij Lazuur in Wageningen kun je biologische olijfolie direct uit het vat tappen, in je eigen meegebrachte fles. Het gaat om de olijfolie van Eelco Schaap, hij teelt olijven in Portugal, op het landgoed Dominio Vale do Mondego. Eelco nodigde Lazuur uit om in december 2014 uit nog 'een ander vaatje te tappen'. Klanten van Lazuur kregen de kans om hun eigen olijven te gaan plukken. Lees hieronder het verslag van Frens Schuring, één van de klanten van Lazuur, die meegeholpen heeft met de olijvenpluk.

Olijvenoogst in Portugal

Tsjakke tsjakke tsjakke tsjakke. Ik ben in de olijven boomgaard van Eelco Schaap en Karin Sligting in de Serra de Estrella en sta met een pneumatische triller olijven uit de boom te schudden. Het is zwaar werk als je niet gewend bent een triller van 8 kilo de gehele dag boven je hoofd te werken.



Met zes dames en een heer zijn we afgekomen op de uitnodiging om olijven te komen plukken. We werken samen met een groep Portugese dames en heren. De vrouwen doen het grondwerk zoals de netten neerleggen onder de bomen, de mannen trillen de bomen leeg waarna de vrouwen de netten oppakken en de olijven verzamelen. Het is gezellig werken met onze Portugese collega's. Over en weer worden verhalen uitgewisseld over het leven in Nederland en Portugal en tussendoor wordt een ferme slok wijn gedronken als appetizer voor de lunch.

Eelco en Karin runnen een bio-dynamische boerderij, Dominio Vale do Mondego, waar olijven en druiven worden geteeld, ook loopt er een flinke kudde schapen over het landgoed. Het landgoed is verder voorzien van diverse kunstobjecten en in de zomer wordt er een kunstfestival georganiseerd, het Angel Art Festival. Ook zijn een zestal studio’s en een camping aanwezig.

Na de olijvenpluk worden de olijven naar de perserij gebracht voor verdere verwerking tot olijfolie. We worden rondgeleid door een medewerker van de perserij en ook de directeur komt ons allen de hand schudden. Interessant is dat ook hier de ontwikkeling niet stil heeft gestaan, moderne apparatuur heeft het overgenomen van het handmatig persen. Na het machinaal ontdoen van bladeren en takjes worden de olijven gewassen en gemalen. Om de olijfolie uit de olijvenpulp te winnen wordt gebruik gemaakt van een hypermoderne centrifugeermachine als vervanging van de oudere persmachines. Een mooie heldere olijfolie van BD kwaliteit is het resultaat. Nu moet de olie nog in flessen gedaan worden en naar Nederland getransporteerd worden, waarna deze in diverse natuurvoedingswinkels te koop zal zijn.



Na een week van flink aanpakken, goed eten, gezellige en serieuze gesprekken is het dan langzamerhand tijd om afscheid te nemen. Een aantal van ons gaan vlot terug naar Nederland waar het werk alweer roept. Zelf blijf in nog een paar dagen in Porto voordat ik terugvlieg. Portugal en Dominio Vale do Mondego zijn me goed bevallen en ik beloof mezelf om nogmaals terug te komen.

Terug in Nederland pakken we het gewone leven weer op, dus ook boodschappen doen bij Lazuur. Natuurlijk kijken we ook even bij de oliën. Tot mij grote verbazing staat de olijfolie van de door ons geplukte olijven al in de winkel. We hebben gelijk maar een flesje meegenomen.

Frens Schuring
Publicatiedatum: