Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bekroond met BioGro-certificering

Bio-wijngaard in Nieuw-Zeeland geeft wijnen betere ‘terroir’

Rebecca Salmond uit Nieuw-Zeeland richtte in 1994 Odyssey Wines op, een wijngaard met wijnen uit kleinschalige, biologische teelt. De druiven geteeld in Marlborough Vineyard zijn onlangs bekroond met een BioGro-certificering, en worden gebruikt voor Salmond's Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir.

Belangrijk voor Rebecca is het benadrukken van de 'terroir'. Terroir is een term uit de oenologie, een wijnbouwtechnische wetenschap. De meest gangbare betekenis is dat men in de wijn de 'bodem' kan proeven (terre = grond, bodem in het Frans). Rebecca keek de kunst af in Europa, met name in de oude wijnbouwgebieden in Frankrijk en Italië. "De biologische teelt, zoals ze die in onder meer de Bourgogne bedrijven, is ons tot voorbeeld geweest", vertelt ze. "We denken dat biologische wijngaarden ons het beste in staat stellen de terroir tot uitdrukking te brengen.”



"We vertrouwen op de wind, het wieden onder de wijnranken, grazende schapen en organische meststoffen zoals zeewier om de juiste bodembalans te bereiken", zegt Rebecca. Ze heeft weinig vertrouwen in bestaande gewasbeschermingsmiddelen. "Die beschouw ik als dure symptoombestrijders. Als het even kan gebruiken we natuurlijke hulpmiddelen bij het bereiken van hoge kwaliteit en smaak."

Maar het gaat niet alleen om de kwaliteit van de wijn. "Wat we ook erg belangrijk vinden is dat het land waarop we verbouwen gezond en vruchtbaar blijft voor komende generaties", aldus Rebecca.

Voor meer informatie: www.odysseywines.co.nz
Publicatiedatum: