Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-lidstaten mogen GGO-teelt verbieden/toestaan

Leden van het Europees Parlement hebben woensdag 13 januari gestemd voor een wet die afzonderlijke EU-lidstaten in staat stelt zelf te bepalen of ze de teelt van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) verbieden. Op het moment worden er in slechts vijf lidstaten GGO-gewassen geteeld.

GGO's zijn al jaren een heet hangijzer. In Azië en de VS worden er op grote schaal genetisch gemodificeerde gewassen geteeld, maar in Europa zijn de gelederen al vijftien jaar ernstig verdeeld. Om de patstelling eindelijk te doorbreken heeft men nu dus besloten om de boel vrij te geven. Na maanden van onderhandelingen zijn de Europese Commissie, het Parlement en de lidstaten overeengekomen lidstaten de keuzevrijheid te geven. Landen bepalen nu zelf of ze de teelt van bepaalde GGO's op hun grondgebied verbieden, inperken of toestaan. Deze afzonderlijke bevoegdheid gaat buiten Brussel om.


Verdeeldheid

Op het moment wordt er in Europa alleen een gewas van Monsanto (genetisch gemodificeerde maïs) geteeld, vooral in Spanje en Portugal, maar ook in de Tsjechische Republiek, Roemenië en Slowakije. Andere pro-GGO-overheden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, zouden graag meer soorten goedgekeurd zien. Maar tegenstanders zoals Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk hebben steeds alle initiatieven geblokkeerd. Deze landen (samen met Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Polen en Italië) hebben nu getekend voor onderhavig wetsvoorstel. Daarmee zijn lidstaten vrij om de teelt van gemodificeerde gewassen op hun grondgebied al dan niet te verbieden. Dit betekent ook dat de eerste GGO-gewassen al komend jaar in bepaalde EU-lidstaten gecultiveerd mogen worden.

Tevreden

De leden van het Europees Parlement zijn over het algemeen tevreden over de uitkomst. Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis: "Ik denk dat we zo een acceptabel compromis hebben bereikt. Op deze manier is het aan de afzonderlijke landen." Wel denkt men dat er snel wetgeving en controle moet komen op het gebied van voedselveiligheid en eventuele kruisbestuiving. "We willen natuurlijk niet dat er GGO-gewassen overwaaien naar traditionele teelt in het buurland", stelt Gilles Pargneaux, lid van het Parlement en verantwoordelijk voor het dossier.

Valse oplossing

Er is echter ook onvrede. Milieuactivisten en Groene Europarlementariërs, die tegen het voorstel hebben gestemd, spreken van een valse oplossing. De EU, claimen ze, ziet hiermee feitelijk af van haar verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid van Europeanen.

"Blijkbaar voelt Europa zich niet langer geroepen om de hoogwaardige landbouw en het milieu te beschermen", zegt Marco Contiero, Greenpeace directeur van het EU-landbouwbeleid. "De wet lijkt in eerste instantie de soevereiniteit van lidstaten in de kaart te spelen, maar in wezen zet hij natuurlijk de deur open voor bedrijven als Monsanto. GGO-bedrijven kunnen nu de onderhandeling aangaan met gekozen overheden. De sterkste juridisch grond om GGO-gewassen te weren is van tafel."

Uit statistieken blijkt dat slechts 21% van Europeanen denkt dat GGO-gewassen goed zijn voor de gezondheid. 58% is tegen de invoer van GGO in Europa.
Publicatiedatum: