Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Symposium Vergroening als kans: de oogst van Bloeiend Bedrijf

Op 10 februari 2015 vindt in Werkendam het symposium 'Vergroening als kans' plaats voor akkerbouwers, ketenpartijen, beleidsmakers, onderzoekers, koepelorganisaties en direct betrokkenen. Het landelijke samenwerkingsverband Bloeiend Bedrijf heeft kleur gegeven aan het landschap en bijgedragen aan vergroening. Zijn we in staat om verder te vergroenen, en wie zijn daarvoor nodig?

Vergroening dankzij praktijkkennis over biodiversiteit

Binnen het landelijke akkerrandenproject Bloeiend Bedrijf hebben 600 akkerbouwers akkerranden voor functionele biodiversiteit op het bedrijf aangelegd. Dankzij deze randen leerden de deelnemers meer over insecten, natuurlijke plaagbestrijding, schadedrempels en agro-ecologie. Het resultaat heeft zich in milieuwinst vertaald: niet minder dan 75% van de deelnemers heeft namelijk minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.


Discussiëren over vergroening, nu en in de toekomst

Akkerbouwers hebben in het nieuwe GLB weliswaar mogelijkheden om te vergroenen, maar ervaren ook extra regelgeving vanuit de Europese politiek. In dit symposium verkennen we nieuwe kansen voor vergroening van de hele keten. Waar zien we als sector ruimte? Is hier een nieuwe rol weggelegd voor ketenpartijen als verbindende schakel naar de burger en consument?

Programma

Dagvoorzitter Felix Rottenberg zal de deelnemers begeleiden en scherp houden met vragen als: Wat is het nut en noodzaak van vergroening? Sturen we op de juiste parameters? Is er méér nodig dan beleidsmaatregelen om vergroening in de praktijk te brengen? Welke rol vervult het bedrijfsleven? Na een plenair gedeelte waarin verschillende stakeholders hun visie uiteenzetten, gaan we uiteen voor praktische workshops. Welke acties leiden tot verdere vergroening en wie neemt hierin het voortouw? Voordrachten van onder meer Kees Lever, directeur Plantaardige Agroketens, Ministerie van Economische Zaken, en bijdragen van onder meer Henk Heinhuis, (Stichting Veldleeuwerik), Ruud Tijssens (Agrifirm), Bas Rüter (Rabobank Nederland) en Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Agrarische ondernemers, bedrijfsleven, beleid en anders betrokkenen zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats op 10 februari 2015 in Fort Altena in Werkendam van 10:00 uur tot 16:00 uur. U kunt zich tot 3 februari aanmelden via www.louisbolk.nl/vergroening, waar ook het programma staat dat deze week definitief wordt. Er zijn geen kosten aan deze dag verbonden, maar wees er snel bij: vol = vol.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van EZ en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. 
Publicatiedatum: