Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Helen Browning, Soil Association:

"Verbijsterd over vijandigheid regeringsadviseur ten opzichte van bio-landbouw"

John Krebs, wetenschappelijk adviseur van de Britse regering, gaf onlangs aan dat biologische landbouw op termijn slechter kan zijn voor het klimaat dan conventionele landbouwmethoden. Dit vanwege het grotere landgebruik en de aangewende methoden. De adviseur ageert vaker tegen biologisch geteeld voedsel. Volgens hem is het duurdere bio-product niet aantoonbaar gezonder dan reguliere gewassen.

Helen Browning, voorzitter van de Britse Soil Association, geeft aan dat ze verbijsterd is door de vijandigheid ten opzichte van biologisch van de heer Krebs. "Zijn houding lijkt ook op gespannen voet te staan met de rest van de lezing. De mening van John Krebs is verouderd - uit een nieuwe meta-analyse, eind vorig jaar gepubliceerd door Amerikaanse wetenschappers aan de Universiteit van Califonië in Berkeley, blijkt juist dat de biologische landbouw een belangrijke en groeiende rol kan spelen bij het voeden van de wereld." Sterker nog: "Biologische technieken hebben volgens dit onderzoek ook veel te bieden als het gaat om het opbouwen van organische stof in de bodem en het verbeteren van de efficiëntie van het gebruik van meststoffen, wat één van Krebs' twee gestelde doelen voor de landbouw was."


Helen Browning.

Helen vervolgt: "John Krebs negeert ook de vitale noodzaak om de landbouwproductiviteit in opbrengst per ton per hectare te meten, en niet alleen de opbrengst per hectare. Wanneer het toenemende gebruik van niet-hernieuwbare bronnen wordt beschouwd, blijkt niet-biologische landbouw aanzienlijk minder productief te zijn dan biologische. Ook is het zo dat de productiviteit van conventionele landbouw daalt omdat hierin steeds meer kunstmest gebruikt moet worden om de opbrengsten op niveau te houden."

Volgens Helen is Krebs ook feitelijk onjuist over de omschakeling naar bio-landbouw: "Omschakeling naar biologische landbouw gebeurt door land te bebouwen met stikstofbindende klaver en grasmixen, en deze vangen koolstof op, in plaats van dat dit koolstof vrijlaat in de atmosfeer. Uit een wereldwijde meta-analyse blijkt dat de biologische landbouw in de loop van de tijd een significante hoeveelheid koolstof in de bodem opslaat en dit is een zeer effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden."
Publicatiedatum: