Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beheer met meerwaarde goed mogelijk met biologische boer

Rentmeesters, makelaars en terreinbeheerders maakten eind december op het erf van biologische veehouder Nils Spaans kennis met de mogelijkheden van beheer met meerwaarde. Nils Spaans, biologisch melkveehouder in Broek in Waterland, is namelijk één van de deelnemers in het gezamenlijk beheer van het 'Varkensland', een Noord-Hollands vaargebied van ruim 160 hectare vol natte graslanden en sloten. Eigenaar Staatsbosbeheer besteedt het beheer uit aan een collectief van acht ondernemers. Het beheer past goed in Nils' bedrijfsvoering, want hij combineert dit met nog drie andere vormen van natuurbeheer. Deze en overige voorbeelden van beheer met meerwaarde zijn nu samengevat in het interactieve verslag 'Kosteneffectief grondbeheer met meerwaarde'.



Het beheer van landgoederen, natuurterreinen en recreatieterreinen is een kostbare zaak. Verpachten of uitbesteden van beheer aan agrariërs kan helpen de kosten te drukken. Maar hoe haalt een grondeigenaar dan de maatschappelijke doelen die hij nastreeft? Bijvoorbeeld op het gebied van water, natuur, duurzame landbouw of openstelling voor bezoekers?

Steeds meer agrariërs raken geïnteresseerd in natuurbeheer, als alternatief voor steeds verder intensiveren. Dat gaat inmiddels verder dan een kruidenrand of een perceel weidevogelbeheer. Agrariërs en terreinbeheerders kunnen elkaar hier in vinden, maar dat gaat niet altijd vanzelf. In het project Biologisch Ondernemen Noord-Holland werken samenwerkingspartners CLM, Land & Co, Ekopart, DLV Plant en DSP in opdracht van de provincie Noord-Holland aan versterking van de biologische landbouw. Door bestaande biologische bedrijven en (potentiële) omschakelaars te helpen met het zoeken van groeimogelijkheden, marktkansen en adviezen over bedrijfsvoering. En door met grondeigenaren te bespreken waar landbouw een rol kan spelen in het beheer van grond met meerwaarde of aan biologische pachters te helpen. Zodat voor beide partners win-win ontstaat: beheer met meerwaarde. Het interactieve verslag 'Kosteneffectief grondbeheer met meerwaarde' vol tips en voorbeelden voor grondeigenaren kunt u gratis bekijken.

Belangstelling? Bekijk het interactieve verslag 'Kosteneffectief grondbeheer met meerwaarde' of neem contact op met Maria van Boxtel, Land & Co op nummer 06 53593188 of Henk Kloen, CLM op nummer 0345 470761.
Publicatiedatum: