Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië: Pyrethrumbloemen in Tasmanië als natuurlijke gewasbescherming

De pyrethrum is een klein, meestal wit bloempje, lijkend op een margriet, dat al jaren bekend staat als een natuurlijke insecticide. Botanical Resources Australia (BRA) is 's werelds grootste leverancier van de gewasbescherming, die wordt gemaakt van de gedroogde bloemhoofdjes. Elke zomer (op het zuidelijk halfrond) staat de hele noordelijke kustlijn van Tasmanië vol met lieflijke witte bloesems.



Dit seizoen verwacht men op het eiland een recordoogst. Volgens productie- en researchmanager Tim Groom is het een uniek gewas om te telen. "Het is één van de weinige natuurlijke insecticiden die er bestaat, en het is zeker de grootste in gebruik,” zegt hij. “Je kunt er een grote verscheidenheid van insecten, waaronder spinnen, mee onder controle houden.”

Groom is onder meer verantwoordelijk voor de teelt, en verbaast zich nog altijd over de effectiviteit van het bloempje. “Het is geëvolueerd in de natuur als een bescherming tegen schade door insecten,” zegt hij. “We zijn nu in staat om het natuurlijke pyrethrum uit de bloem halen en te gebruiken voor een breed scala aan doeleinden; niet alleen als gewasbescherming, maar ook voor bijvoorbeeld behandeling tegen hoofdluis en tegen vlooien bij huisdieren.”

BRA koopt de pyrethrum van producenten in het noorden van Tasmanië, maar heeft ook een aantal eigen telers. De natuurlijke gewasbescherming wordt wereldwijd gebruikt.

Publicatiedatum: