Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook in Duitsland aandacht voor Internationale Jaar van de Bodem

De wereldbevolking groeit, en om ze te voeden is er voldoende akkerland nodig. De mensheid gaat echter meedogenloos met de bodem om, meldt de Duitse krant 'Die Welt' op haar website. Wanneer de bodem verkeerd of te intensief wordt gebruikt, kan zij binnen enkele jaren en decennia haar vruchtbaarheid verliezen. 20 tot 25 procent van alle bodem ter wereld is hier reeds door getroffen, en jaarlijks verslechtert er een oppervlakte ter grootte van het land Oostenrijk. Voor deze ontwikkeling houdt Barbara Unmüßig van de Duitse Heinrich-Böll-stichting vooral de westerse eetgewoontes en bijbehorende voedingsmiddelimporten verantwoordelijk. "Om onze levensstijl te kunnen behouden, gebruiken we landbouwgrond in andere landen", zegt Unmüßig. Alleen al elke EU-burger 'verbruikt' per jaar 1,3 hectare grond, wat ongeveer neerkomt op de grootte van twee voetbalvelden. In totaal neemt de EU daarmee 640 miljoen hectare in, wat anderhalf keer zo veel is als de oppervlakte van de 28 lidstaten.

Milieuvervuiling en woestijnvorming, ontbossing, watergebrek en de stijgende zeespiegel bedreigen wereldwijd zo'n vijf miljard hectare landbouwgrond. Elk jaar gaat er 24 miljard ton vruchtbare grond verloren. Om het bewustzijn voor de risico's te scherpen heeft de VN het jaar 2015 tot het 'Internationale Jaar van de Bodem' uitgeroepen, want de honger van de mensheid is nog lang niet gestild. Ook in de jonge industrielanden en ontwikkelingslanden stijgt de vraag naar levensmiddelen, vooral naar vlees. Zo'n 33 procent van de wereldwijde akkergrond wordt reeds voor de productie van voedermiddelen gebruikt. In de EU wordt zelfs 60 procent van de graanproductie opgevoerd. Uit 100 plantaardige calorieën ontstaan zo 17 tot 30 vleescalorieën.

De voormalige Duitse minister van Milieu en IASS-bestuursvoorzitter Klaus Töpfer waarschuwde voor verdere verwoesting van de bodem, omdat daarmee belangrijke functies verloren gaan. Zo filtert de grond regenwater en draagt zo bij aan de vorming van zuiver grondwater. Op de oceanen na vormt de grond het belangrijkste opvangreservoir voor kooldioxide, waardoor de grond het mondiale klimaat reguleert. Het hangt echter vooral van de grond af of de wereldbevolking in de toekomst verzadigd wordt.

Klik hier
voor meer informatie.
Publicatiedatum: